UNA MERA FORMALITAT

Corea del Nord celebra eleccions després del fracàs de l'última cimera amb Trump

Els nord-coreans trien els seus representants a l'Assemblea Popular Suprema, l'òrgan legislatiu més important del país, en uns comicis amb resultats ja coneguts per endavant

zentauroepp47293831 topshot   voters queue to cast their ballots at the  3 26 py190310191636

zentauroepp47293831 topshot voters queue to cast their ballots at the 3 26 py190310191636 / ED JONES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord ha celebrat aquest diumenge eleccions legislatives per elegir els nous diputats de l’Assemblea Popular Suprema (APS), que és l’òrgan legislatiu més important del país. Aquests comicis tenen lloc en un ambient marcat per la incertesa després del fracàs de les negociacions amb els Estats Units a la cimera de Hanoifracàs de les negociacions amb els Estats Units .  

L’APS està presidida pel veterà Kim Yong-nam, de 91 anys, considerat el president cerimonial del país. Aquesta institució està formada per 687 escons, un per cada circumscripció electoral. La seva principal funció és ratificar automàticament les decisions adoptades pel líder suprem i el comitè central del Partit dels Treballadors de Corea. 

Una mera formalitat

A cada circumscripció s’hi presenta un candidat únic i el procés de votació és una mera formalitat, ja que els candidats són elegits per majories aclaparadores. Les xifres de les últimes eleccions legislatives el 2014 mostren una participació del 99,97% i cada diputat va ser elegit amb el 100% dels sufragis, segons van informar els mitjans del règim. 

Aquests comicis se celebren cada cinc anys i els nous diputats substitueixen els escollits el 2014. La immensa majoria són del Partit dels Treballadors(el 2014 van obtenir 607 escons) i la resta són polítics de partits menors afins a la ideologia de la formació majoritària. Es desconeix quan es publicaran els resultats de les eleccions, tot i que l’última vegada es van fer públics dos dies després. 

Missatge per al poble

Notícies relacionades

Molts analistes coincideixen que el règim pot utilitzar aquestes eleccions per enviar un missatge de cohesió nacional als seus ciutadans després del fracàs de la cimera entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president dels Estats Units, Donald Trump, celebrada el mes passat a Hanoi. 

Les últimes imatges per satèl·lit que van detectar activitat recent a les instal·lacions de míssils nord-coreanes han revifat la incertesa sobre la continuïtat del diàleg entre les dues grans potències nuclears. El president nord-americà va anunciar la possibilitat d’aplicar més sancions econòmiques davant de la possibilitat d’un nou assaig d’armes per part de Corea del Nord.