Londres va revocar la seva nacionalitat

Mor el nadó de l'adolescent que es va unir a l'Estat Islàmic

El nen va néixer el 17 de febrer en un campament de desplaçats a Síria

Shamima Begum.

Shamima Begum.

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La londinenca Shamima Begum londinenca Shamima Begum, que el 2015 va viatjar a Síria per unir-se al’Estat Islàmic i a qui el Govern britànic va desposseir de la seva nacionalitat quan al febrer va voler tornar al Regne Unit, ha perdut el seu nadó nounat, ha revelat l’advocat de la família, Tasnime Akunjee.

Akunjee va recordar, en un tuit enviat ahir a la nit, que el nen, nascut el 17 de febrer en un camp de refugiats al nord sirià, “era un ciutadà britànic”, tal com va admetre el ministre de l’Interior, Sajid Javid, al retirar-li la nacionalitat a la jove de 19 anys el mes passat.

La portaveu d’Interior de l’oposició laborista, Diane Abbott, ha acusat aquest dissabte Javid d’haver actuat de forma “inhumana” i va remarcar que “un nen innocent ha mort com a resultat que es desposseís una dona britànica de la seva nacionalitat”.

Se’n va anar amb 15 anys

El 22 de febrer, la família de Begum va anunciar que recorreria davant dels tribunals la iniciativa contra la jove, que se’n va anar a Síria amb només 15 anys, i va demanar a Javid que fes el possible per portar a aquest país el nadó, del qual no s’ha informat sobre les causes de la seva mort.

El ministre va mantenir a tota hora que només podrien rescatar el petit si la mare i el fill es desplaçaven cap a un país on hi hagués assistència consular britànica, com Turquia.

La decisió de Javid de retirar la nacionalitat a Begum, suposadament pensant que tenia també la de Bangladesh (cosa que aquest país va negar), ha causat una gran polèmica al Regne Unit, i l’oposició ha al·ludit al deure de l’Estat cap a una ciutadana que era menor d’edat en el moment dels fets.

Notícies relacionades

Begum, que vivia a Bethnal Green, a l’est de Londres, se’n va anar a Síria amb dues companyes d’institut –unes de les quals va morir al país àrab– amb la presumpta intenció de casar-se amb un combatent de l’EI, després de ser captada per internet.

Allà es va unir al gihadista holandès Yago Riedijk, amb qui va tenir uns altres dos fills que també va perdre, i que fa uns dies va sol·licitar al Govern d’Holanda poder tornar al país amb la seva dona i el tercer nadó. El dia 4, l’Executiu holandès va advertir que no acolliria cap dels tres.