REVOLTA SOCIAL

Tercer divendres consecutiu de protestes a Algèria contra Bouteflika

El president, ingressat en un hospital de Suïssa, està "molt greu"

zentauroepp47267678 algeria bouteflika190308130823

zentauroepp47267678 algeria bouteflika190308130823 / ZOHRA BENSEMRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de persones han sortit als carrers, aAlgèria,  per tercer divendres consecutiu,tercer divendres consecutiu per protestar contra la decisió d’optar a un cinquè mandat del president, Abdelaziz Bouteflika, que des de fa dues setmanes està ingressat en un hospital de Suïssa. L’últim comunicat mèdic que ha transcendit dona compte que el seu estat és "molt greu".

Com en els divendres precedents, riuades de persones, majoritàriament joves estudiants, van sortir des de diferents punts de la capital per convergir en els tres centres principals de protesta: el palau presidencial de Mouradia, la cèntrica plaça del Primer de maig i la plaça de la Grand Post, epicentre d’Alger.

En tots aquests punts van topar amb un ampli dispositiu policialformat per antiavalots, blindats i helicòpters que vigilaven les marxes i van impedir que s’acostessin als edificis emblemàtics del poder, especialment protegits.

Les protestes contra la decisió de Bouteflika de presentar-se a la reelecció per cinquena vegada consecutivavan arrencar divendres 22 de febrer a Alger amb la marxa més gran que es recorda a la capital en l’última dècada, convocada a través de la xarxes socials.

El dimarts següent, milers d’estudiants universitaris i de secundària de tot el país van sortir igualment per exigir la retirada de la candidatura de l’ancià i malalt mandatari, elegit fa ja dues dècades.

I dijous, una vintena de periodistes van ser detinguts per la policia –i alliberats hores després– quan protestaven al centre de la capital contra "la repressió del règim a la llibertat de premsa".

Divendres passat, les protestes es van multiplicar i no només van desbordar el centre de la capital, també altres ciutats del país com Orà, Béjaïa, Annaba, Constantina o la remota Arar, al desert sud del país. Protestes que també s’han repetit aquest divendres amb gran intensitat.

Accident cardiovascular

En la presidència des del 1999, el mandatari, de 81 anys, el 2013 va tenir un "accident cardiovascular” agut  que ja li va impedir fer campanya per a les presidencials de l’any següent.

Des d’aleshores no parla en públic, es mou en una cadira de rodes empesa pel seu germà Saïd i les seves aparicions públiques són inusuals, reduïdes a les imatges gravades per la cadena estatal amb motiu del consell de ministres o de visites d’alts dignataris estrangers.

Fa un lustre que no viatja a l’estranger i en els dos últims anys ha cancel·lat en l’últim moment per "recaigudes de salut" reunions ja confirmades amb alts responsables com ara la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamad bin Salman.

Notícies relacionades

A les protestes s’hi han unit l’organització d’intel·lectuals "Mutawana" (ciutadania) i el Moviment Social per la Pau (MSP), principal grup islamista autoritzat a Algèria, que considera el cinquè mandat lesiu per al país.

Bouteflika va ser traslladat el 24 de febrer passat a Suïssa per sotmetre’s al que el règim qualifica d’"exàmens mèdics de rutina" i des d’aleshores no ha tornat al país, cosa que ha multiplicat els rumors sobre el grau de gravetat de la seva malaltia

Temes:

Algèria