GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Al-Assad intensifica els bombardejos sobre Idlib mentre la campanya contra l'EI s'acaba

Des que es va firmar l'alto el foc a la regió, el setembre dle 2018, 156 civils han mort en atacs aeris del règim i del seu aliat, Rússia

zentauroepp47243631 topshot   men suspected of being islamic state  is  group fi190306194907

zentauroepp47243631 topshot men suspected of being islamic state is group fi190306194907 / DELIL SOULEIMAN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Mentrestant, a l’est de Síria, les milícies kurdosirianes acaben amb les restes delsúltims membres d’Estat Islàmic (EI) i mentre el món i tota la premsa internacional mira cap allà el règim de Bashar al-Assad ha intensificat els atacs aeris sobre la regió d’Idlib, l’última al país plenament controlada per l’oposició a Damasc.

Va ser gairebé instantani: fins fa dues setmanes, a la regió hi imperava un alto el foc firmat per Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan –els presidents de Rússia i Turquia, respectivament– el setembre de l’any passat. L’alto el foc havia sigut respectat gairebé per complet fins al gener del 2019, quan Hayat Tahrir al-Xam, la filiald’Al-Qaida  a Síria, es va fer amb el control gairebé total d’Idlib.

Després d’això, i després de les protestes irades de Putin, hi va haver alguns bombardejos i combats esporàdics; però van ser poca cosa. Ara, no obstant, s’han tornat diaris, cada matí, i aquesta última onada va començar just alhora que l’operació, a l’est, contra l’EI. Els llops mosseguen quan ningú mira.

“Les violacions a l’alto el foc entre Erdogan i Putin continuen en quatre províncies. Són fetes per bombardejos del règim sirià”, ha dit, aquest dijous,l’Observatori Sirià pels Drets Humans: «Vam documentar la mortd’11 persones aquest dimecres: set milicians i quatre civils. Aquest dijous un home ha mort en un bombardeig en un mercat a l’oest de la província d’Idlib. En el mateix atac han resultat ferides unes altres vuit persones, entre elles tres nens”, explica l’organització amb seu a Londres però observadors a la zona.

Problema de l’alto el foc

Problema de l’alto el focEn total, des que el setembre del 2018, Putin i Erdogan van firmar aquest alto el foc que no ha servit per a gaire ni ha aturat les hostilitats, han mort 156 civils en bombardejos del règim d’ Al-Assad i del seu aliat, Rússia. Entre aquests 156 civils hi ha 60 nens i 30 dones.

El problema més gran de l’alto el foc, així, és quins grups inclou. Quan el van firmar, els dos presidents van deixar fora Hayat Tahrir al-Xam, abans coneguda com a Jabhat al-Nusra. En aquella època, el grup controlava només una part d’Idlib.

Ara controla tota la regió i, precisament això ésl’excusa perfecta perquè ni Al-Assad ni l’Exèrcit rus respectin l’alto el foc. Això, per descomptat, deixa la població d’Idlib completament desprotegida: en l’actualitat, segonsl’ONU, a la regió hi ha uns tres milions de civils. La majoria, entre tots ells, són desplaçats de guerra: gent que ha fugit dels avanços militars i dels bombardejos de l’Exèrcit de Damasc i del president sirià, Bashar al-Assad.

Nova crisi de refugiats

Notícies relacionades

Nova crisi de refugiatsFins ara Turquia ha estat lluitant a mort per parar la més que possible ofensiva d’Al-Assad sobre la regió: Erdogan tem que una operació a gran escalaa la zona provoqui una nova crisi de refugiats cap a la frontera turca. Ja seria la segona: Turquia, ara mateix, és el país que acull més refugiats del món (uns 3,4 milions).

De fet, segons explica la premsa turca, la pressió sobre la frontera ja ha començat: molts habitants d’Idlib fugen dels bombardejos cap al nord, cap a la península d’Anatòlia. De moment, la tanca que separa Turquia de Síria estàtancada: ningú la pot creuar.

A prop del final d’Estat Islàmic

Lluny d’Idlib, a prop de la frontera entre <strong>Síria</strong> i <strong>l’Iraq</strong>, l’últim territori d’<a href="https://www.elperiodico.com/es/internacional/20190222/vivir-en-pleno-siglo-xxi-con-los-principios-de-hace-1300-anos-7317109" target="_blank">Estat Islàmic</a> compta les seves últimes hores i minuts. Les <strong>milícies kurdosirianes</strong>, les que lideren l’ofensiva contra l’EI, asseguren que, en els pocs metres que li queden al grup gihadista, encara hi ha <strong>diversos milers de civils</strong>; i uns quants centenars de milicians de l’EI.