Anar al contingut

GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Al-Assad intensifica els bombardejos sobre Idlib mentre la campanya contra l'EI s'acaba

Des que es va firmar l'alto el foc a la regió, el setembre dle 2018, 156 civils han mort en atacs aeris del règim i del seu aliat, Rússia

Adrià Rocha Cutiller

Al-Assad intensifica els bombardejos sobre Idlib mentre la campanya contra l'EI s'acaba

DELIL SOULEIMAN

Mentrestant, a l’est de Síria, les milícies kurdosirianes acaben amb les restes dels últims membres d’Estat Islàmic (EI) i mentre el món i tota la premsa internacional mira cap allà el règim de Bashar al-Assad ha intensificat els atacs aeris sobre la regió d’Idlib, l’última al país plenament controlada per l’oposició a Damasc.

Va ser gairebé instantani: fins fa dues setmanes, a la regió hi imperava un alto el foc firmat per Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan –els presidents de Rússia i Turquia, respectivament– el setembre de l’any passat. L’alto el foc havia sigut respectat gairebé per complet fins al gener del 2019, quan Hayat Tahrir al-Xam, la filial d’Al-Qaida  a Síria, es va fer amb el control gairebé total d’Idlib.

Després d’això, i després de les protestes irades de Putin, hi va haver alguns bombardejos i combats esporàdics; però van ser poca cosa. Ara, no obstant, s’han tornat diaris, cada matí, i aquesta última onada va començar just alhora que l’operació, a l’est, contra l’EI. Els llops mosseguen quan ningú mira.

“Les violacions a l’alto el foc entre Erdogan i Putin continuen en quatre províncies. Són fetes per bombardejos del règim sirià”, ha dit, aquest dijous, l’Observatori Sirià pels Drets Humans: «Vam documentar la mort d’11 persones aquest dimecres: set milicians i quatre civils. Aquest dijous un home ha mort en un bombardeig en un mercat a l’oest de la província d’Idlib. En el mateix atac han resultat ferides unes altres vuit persones, entre elles tres nens”, explica l’organització amb seu a Londres però observadors a la zona.

Problema de l’alto el foc

En total, des que el setembre del 2018, Putin i Erdogan van firmar aquest alto el foc que no ha servit per a gaire ni ha aturat les hostilitats, han mort 156 civils en bombardejos del règim d’ Al-Assad i del seu aliat, Rússia. Entre aquests 156 civils hi ha 60 nens i 30 dones.

El problema més gran de l’alto el foc, així, és quins grups inclou. Quan el van firmar, els dos presidents van deixar fora Hayat Tahrir al-Xam, abans coneguda com a Jabhat al-Nusra. En aquella època, el grup controlava només una part d’Idlib.

Ara controla tota la regió i, precisament això és l’excusa perfecta perquè ni Al-Assad ni l’Exèrcit rus respectin l’alto el foc. Això, per descomptat, deixa la població d’Idlib completament desprotegida: en l’actualitat, segons l’ONU, a la regió hi ha uns tres milions de civils. La majoria, entre tots ells, són desplaçats de guerra: gent que ha fugit dels avanços militars i dels bombardejos de l’Exèrcit de Damasc i del president sirià, Bashar al-Assad.

Nova crisi de refugiats

Fins ara Turquia ha estat lluitant a mort per parar la més que possible ofensiva d’Al-Assad sobre la regió: Erdogan tem que una operació a gran escalaa la zona provoqui una nova crisi de refugiats cap a la frontera turca. Ja seria la segona: Turquia, ara mateix, és el país que acull més refugiats del món (uns 3,4 milions).

De fet, segons explica la premsa turca, la pressió sobre la frontera ja ha començat: molts habitants d’Idlib fugen dels bombardejos cap al nord, cap a la península d’Anatòlia. De moment, la tanca que separa Turquia de Síria està tancada: ningú la pot creuar.

A prop del final d’Estat Islàmic

Lluny d’Idlib, a prop de la frontera entre Síria i l’Iraq, l’últim territori d’Estat Islàmic compta les seves últimes hores i minuts. Les milícies kurdosirianes, les que lideren l’ofensiva contra l’EI, asseguren que, en els pocs metres que li queden al grup gihadista, encara hi ha diversos milers de civils; i uns quants centenars de milicians de l’EI.

Des de mitjans de febrer, quan aquesta ofensiva va començar, les estimacions diuen que de la regió n’han escapat unes 17.000 persones: la majoria gihadistes, les seves dones i els seus fills. D’ells, molts són estrangers: gent que va viatjar a Síria per morir i deixar-se matar per Estat Islàmic.

“Esperem una batalla molt dura quan les evacuacions de civils s’acabin –ha dit aquest dijous el portaveu de les milícies kurdosirianes, Mustafà Bali-, ja que els que es quedin seran els més convençuts en la ideologia gihadista i per als quals rendir-se no és una opció.