CITA AMB LES URNES

Tusk adverteix del perill que "forces antieuropees" influeixin en les eleccions

El president del Consell Europeu assegura que ja hi va haver ingerències en la campanya del 'brexit'

zentauroepp42432615 european council president donald tusk takes part in a joint180307175849

zentauroepp42432615 european council president donald tusk takes part in a joint180307175849 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat que la campanya i el referèndum del ‘brexit’ van ser l’objectiu de "forces externes antieuropees" que busquen "influir en les eleccions democràtiques dels europeus", una cosa que pot tornar a succeir en els comicis a l’Eurocambra de maig.

"Hi ha forces externes antieuropees que busquen, obertament o secretament, influir en les eleccions democràtiques dels europeus, com va ser el cas amb el ‘brexit’ i amb una sèrie de campanyes electorals a tot Europa", ha afirmat Tusk després de reunir-se amb el primer ministre armeni, Nikol Pashinyan. I pot ser el cas de nou amb les eleccions europees al maig", ha afegit.

El president del Consell Europeu es va referir a aquestes influències externes en resposta a la carta oberta del president francès, Emmanuel Macron, publicada avui a diversos diaris europeus de tots els Estats membres, incloent-hi el Regne Unit.

Tusk ha assenyalat que "recolza la seva manera de pensar", en concret quan es refereix al fet que la primera llibertat dels europeus és la llibertat d’elegir els seus líders "mentre poders estrangers intenten influir en els vots en cada elecció".

"Per això demano a tots aquells que els importa la UE que cooperin estretament durant i després de les eleccions europees. No deixeu partits polítics finançats per forces externes, hostils cap a la UE, decidir en les prioritats clau i el nou lideratge de les institucions europees", ha advertit.

Els partits polítics antieuropeistes han proliferat en tot el bloc comunitari, particularment des de la crisi migratòria de 2015-2016, en la qual centenars de milers de sol·licitants d’asil van arribar a territori europeu. Els nacionalistes ara governen, precisament, a la Polònia natal de Tusk i a Hongria, i comparteixen el poder en governs de coalició a Itàlia i Àustria. Els sondejos anticipen que els partits de biaix antieuropeista s’incrementaran i milloraran els seus resultats en la votació del maig, quan els ciutadans de la UE elegeixin els legisladors que ocuparan els escons del Parlament Europeu.

"Renaixement europeu"

Notícies relacionades

El portaveu en cap de la Comissió Europea (CE), Margaritis Schinas, ha assenyalat que l’organisme està "treballant des del 2014 per a un renaixement europeu", l’expressió que dona títol a la carta oberta de Macron, i ha agraït al president francès el seu recolzament constant en aquest sentit.

"El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker i la Comissió saluden la important contribució al debat europeu que ha fet el president Macron i el seu compromís ferm d’identificar els reptes per a Europa", ha dit Schinas, que, no obstant, ha incidit en el fet que molts dels elements de la carta de Macron "quadren amb estructures que ja existeixen o ja s’han proposat" a Brussel·les. "En el renaixement europeu, França i la Comissió estan en la mateixa línia, estem lluitant la mateixa lluita", ha afirmat.

Temes:

Donald Tusk