TRIBUNA A TOT EUROPA

Macron: "La trampa nacionalista amenaça tot Europa"

El president francès llança la campanya de les eleccions amb una carta als europeus

zentauroepp46396301 macron190101161831

zentauroepp46396301 macron190101161831 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Emmanuel Macron ha donat el tret de sortida a la campanya de les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 26 de maig. El president francès vol liderar el debat d’uns comicis que considera decisius per al futur del Vell Continent.

“Mai, des de la segona guerra mundial, Europa ha sigut tan necessària. I no obstant, mai ha estat tan en perill”, adverteix en una tribuna dirigida als electors, traduïda a 24 idiomes i publicada en diaris dels 28 països membres de la UE.

Titulat ‘Per un renaixement europeu’, el missatge pot llegir-se com la continuació del famós discurs de la Sorbona pronunciat el setembre del 2017. Llavors va parlar d’una Europa sobirana, unida i democràtica i va exposar un full de ruta per refundar el projecte europeu. Ara presenta una sèrie de propostes entorn dels valors de llibertat, protecció i progrés en un context marcat per l’auge de la ultradreta i el galimaties del 'brexit'.

Macron, que va arribar a l’Elisi el 2017 amb un programa marcadament europeista, part del diagnòstic que la Unió Europea ha sigut incapaç de respondre a les pors de la gent i als seus desitjos de protecció davant els sotracs d’un món en permanent canvi.

'Brexit', símbol de fracàs

El 'brexit', diu, és el símbol d’aquest fracàs i la temptació del replegament nacionalista una “trampa que amenaça a tot Europa”. El líder francès arremet contra els que “exploten l’enuig recolzant-se en informacions falses” i reivindica la idea d’Europa com un “èxit històric, la reconciliació d’un continent devastat i un projecte inèdit de pau, de prosperitat i de llibertat”.

Aquest projecte, afegeix, continua protegint-nos avui perquè cap país pot actuar sol davant les “estratègies agressives de les grans potències” però convé accelerar-lo per no caure en cap altra trampa: la de l’'status quo' i la resignació.

Protegir la democràcia

A més d’un al·legat a favor d’Europa, la tribuna és l’esquelet d’un programa electoral en què Macron planteja crear una agència europea de protecció de les democràcies amb experts encarregats de preservar els processos electorals davant atacs cibernètics  i manipulacions.

Vol prohibir a potències estrangeres finançar partits polítics europeus, una mesura que s’aplica a França però no en el conjunt de la UE, i vetar a internet els discursos d’odi i violència.

Conscient del pes que el tema de la immigració tindrà a la campanya, proposa revisar el funcionament de l’espai Schengen per reforçar els controls a les fronteres i unificar les regles de la política d’asil. Macron promou una policia comuna de fronteres, una oficina europea d’asil i un Consell Europeu de seguretat interior.

Les fronteres també han de garantir una competència justa i per tant convé refundar la política comercial per sancionar les empreses que atemptin contra els interessos estratègics o les normes mediambientals, i assumir, com ho fan els Estats Units i la Xina, la preferència europea als mercats públics.

"Escut social"

Europa també hauria d’instaurar un “escut social” que garanteixi a tots els treballadors la mateixa remuneració per la mateixa feina i un salari mínim europeu adaptat a cada país.

El president francès vol que la UE lideri la lluita contra el canvi climàtic i llança la idea d’un banc europeu del clima per finançar la transició ecològica així com una institució sanitària que reforci el control dels aliments.

Europa ha de dotar-se d’un organisme de supervisió dels gegants digitals i finançar la innovació amb un pressupost comparable al dels Estats Units per liderar noves tecnologies com la intel·ligència artificial.

Perquè els ciutadans participin en el disseny de la futura UE, suggereix obrir una conferència amb institucions comunitàries, universitats, agents socials i representants religiosos en la que s’abordin sense tabús tots els canvis necessaris, incloent la revisió dels tractats.

Duel amb Le Pen

Els comicis del maig també seran importants per a Macron des del punt de vista domèstic, perquè serà la seva primera cita amb les urnes des que va arribar a la presidència de la República. El seu resultat serà un test per calibrar l’impacte de la crisi dels ‘armilles grogues’ i la seva capacitat per seguir endavant amb el programa de reformes.

Notícies relacionades

Els recents sondejos sobre intenció de vot situen La República en Marxa (LREM) i Reagrupament Nacional (antic Front Nacional) al capdavant, per la qual cosa tot apunta a un nou duel entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen, com si les europees fossin una rèplica de la segona volta de les presidencials del 2017.

“Els nacionalistes s’equivoquen quan pretenen defensar la nostra identitat amb l’abandonament d’Europa perquè és la civilització europea la que ens uneix, ens allibera i ens protegeix. És el moment del renaixement europeu i el de la resistència a les temptacions del replegament i la divisió”, sosté el líder francès.