LEGACIÓ DIPLOMÀTICA

Els EUA tanquen el seu consolat a Jerusalem, ambaixada 'de facto' per als palestins

Washington indica que la legació nord-americana a Israel s'encarregarà dels assumptes palestins, però assegura que no ha canviat la seva política respecte al conflicte

Representants de Palestina afirmen que es clausuren "175 anys de missió diplomàtica" a la Ciutat Santa i que la decisió no concorda amb la intenció d'impulsar un pla de pau

zentauroepp47219925 consulado jerusalem190304131229

zentauroepp47219925 consulado jerusalem190304131229 / AMMAR AWAD

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Els EUA han tancat oficialment aquest dilluns el seu consolat a Jerusalem per "fusionar-lo" amb l’ambaixada d’Israel, degradant així el nivell de la seva missió diplomàtica per als palestins. Durant dècades, el consolat va funcionar com una ambaixada de facto per als palestins, que ara seran atesos per la Unitat d’Assumptes Palestins, dependent de l’ambaixada.

"El 4 de març del 2019, el Consolat General dels EUA a Jerusalem es fusionarà amb l’ambaixada dels EUA a Jerusalem per formar una sola missió diplomàtica", ha afirmat el portaveu del Departament d’Estat, Robert Palladino, segons un comunicat en què ha explicat que les dues missions i equips es combinarien.

"Aquesta decisió ha vingut impulsada pels nostres esforços globals per augmentar l’eficiència i l’eficàcia dels nostres compromisos i operacions diplomàtiques", ha dit Palladino. "No indica un canvi en la política nord-americana sobre Jerusalem, Cisjordània o Gaza", ha remarcat Palladino.

Negociacions sobre l’estatus final

“Com el president [Donald Trump] ha declarat, els EUA continuen sense prendre una posició sobre l’estatus final [dels territoris palestins i Israel], incloses les fronteres o els límits", ha assenyalat el portaveu. "Els límits específics de la sobirania israeliana a Jerusalem estan subjectes a negociacions entre les parts [en conflicte] sobre l’estatus final", ha recalcat. 

"L’Administració [nord-americana] segueix plenament compromesa amb els esforços per aconseguir una pau duradora i completa que ofereixi un millor futur per a Israel i els palestins”, ha afegit Palladino.

El tancament del consolat, a més de ser molt simbòlic, dona l’autoritat sobre els canals diplomàtics dels EUA amb les autoritats palestines a l’ambaixador nord-americà a Israel, David Friedman, partidari de les colònies israelianes a Cisjordània i Jerusalem est, il·legals segons la llei internacional, i que ha recaptat molts fons. 

Trasllat de l’ambaixada a Jerusalem

El tancament del Consolat dels EUA a Jerusalem es produeix nou mesos i mig després que Trump decidís traslladar l’ambaixada del seu país de Tel Aviv a Jerusalem, trencant amb el consens mundial. Prèviament, Washington havia reconegut Jerusalem com a capital d’Israel.

La comunitat internacional no la reconeix perquè la part est de la ciutat està ocupada pels israelians i les ambaixades es troben a Tel Aviv, amb excepció ara de les dels EUA i Guatemala.

Els palestins han criticat durament la decisió de Washington d’eliminar el consolat. "Significa el tancament de 175 anys d’història diplomàtica dels EUA a Jerusalem. Aquesta missió es va transformar amb el temps en la representació de facto dels EUA davant el Govern palestí. El rol que va jugar en el procés de pau va ser molt rellevant. Això és un símbol de les noves intencions de l’administració Trump", comenta un representant oficial palestí.

Crítiques palestines

Notícies relacionades

"Vol dir que la restauració de relacions diplomàtiques entre Palestina i els EUA no existirà. No tindrem relacions amb l’ambaixador dels EUA a Israel. Pot tenir un departament d’assumptes palestins, però això diplomàticament no vol dir res", recalca el representant palestí.

"S’està dient, en altres paraules, que els palestins no tenen l’estatus per comptar amb una representació igualitària. Els EUA tindran una gran dificultat per explicar que realment volen promoure un acord de pau. Si t’estàs preparant per a un procés de pau, no tanques la representació diplomàtica davant dels palestins. Això forma part d’aquest pla que és normalitzar l’ocupació israeliana i canviar-la per uns incentius econòmics que ni tan sols està clar com es portaran a terme", afegeix la mateixa font.