El primer des del d'Utrecht

Borrell firma un tractat fiscal amb el Regne Unit per afrontar la situació a Gibraltar després del 'brexit'

El ministre diu que hi haurà "conseqüències" per part de la UE si Maduro actua contra Guaidó a Veneçuela

borrell vid 04 122053 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha firmat aquest dilluns el tractat fiscal negociat amb Londres per afrontar la situació de Gibraltar després del 'brexit’, i ha remarcat que és "el primer tractat internacional entre Espanya i el Regne Unit sobre Gibraltar després del Tractat d’Utrecht".

En declaracions als periodistes abans de comparèixer en la Comissió de Despeses Reservades del Congrés, ha explicat que el tractat s’ha firmat ara perquè "ha costat moltíssima feina”, i "en l’últim moment sempre han aparegut problemes perquè és un tema és delicat i hi ha moltíssims interessos en joc".

El tractat, que ara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres i ratificat pel Parlament "prova d’evitar que Gibraltar sigui un focus on hi hagi una competència fiscal deslleial" amb el territori del voltant, i per això s’ha congratulat de la firma.

Cinquè acord amb el Regne Unit

El tractat fiscal és el cinquè acord negociat per Espanya amb el Regne Unit a fi de resoldre el que el Govern considera aspectes "irritants" sobre Gibraltar, juntament amb el medi ambient, el contraban de tabac, la cooperació policial i els drets dels ciutadans. Aquests quatre són acords polítics, però la matèria fiscal exigeix ser abordada en un Tractat internacional que avalin les Corts.

Al marge de Gibraltar, en relació amb el 'brexit’, Madrid i Londres han firmat, a més, un acord per reconèixer el dret de vot en eleccions municipals els espanyols residents al Regne Unit i els britànics residents en Espanya.

A més, per al cas d’un 'brexit’ sense acord, el Govern va aprovar divendres passatmesures de contingència per concedir als ciutadans britànics que viuen a Espanya la residència legal, mesures condicionades que Londres adopti mesures recíproques.

Situació a Veneçuela

Borrell ha afirmat que si el Govern de Nicolás Maduro prengués mesures contra Juan Guaidó a la seva tornada a Veneçuela hi hauria "conseqüències" per part de la UE, mesures que passaran per l’"actuació diplomàtica i per la pressió política".

Dissabte, la màxima responsable diplomàtica de la Unió Europea, Federica Mogherini, va avisar que qualsevol mesura contra Guaidó, inclosa la seva privació de llibertat, suposaria una escalada de la tensió i es veuria resposta amb una "ferma condemna" internacional.

"Qualsevol mesura que pogués posar en risc la llibertat, la seguretat o la integritat personal de Juan Guaidó representaria una gran escalada de tensions i seria resposta amb la ferma condemna de la comunitat internacional", va dir en un comunicat consensuat pels Vint-i-vuit.

Notícies relacionades

Borrell ha destacat la importància que Guaidó pugui "exercir lliurement les seves funcions de president de l’Assemblea Nacional" i, per a Espanya i altres països, de president interí de Veneçuela.

"Advertim al senyor Maduro de les conseqüències que tindria, des del punt de vista diplomàtic, que hi hagués qualsevol actuació contra el president interí de Veneçuela", ha dit, i tot seguit ha aclarit que per a la UE aquestes conseqüències són sempred’"actuació diplomàtica" i "pressió política".