Conflicte al país caribeny

Inquietud a Veneçuela davant l'anunciat retorn de Guaidó

Maduro té el dilema de detenir-lo i agreujar la tensió internacional o permetre el seu ingrés i poder semblar dèbil

zentauroepp47207873 topshot   venezuelan opposition leader and self proclaimed a190303164438

zentauroepp47207873 topshot venezuelan opposition leader and self proclaimed a190303164438 / RODRIGO BUENDIA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Al mig dels carnavals més austers de la història, els veneçolans esperen nous sobresalts políticsJuan Guaidó, el líder opositor a qui els Estats Units i 50 països van reconèixer com a president "encarregat" després d’autoproclamar-se al carrer, es prepara per retornar al país en les pròximes hores. “Convoco el poble veneçolà a concentrar-se, a tot el país, demà a les 11:00 am”, va anunciar per les xarxes socials. La mirada dels qui el segueixen i rebutgen estarà posada no només en els seus moviments, sinó també en els del Govern. En cas de complir la seva paraula i tornar a Veneçuela, Nicolás Maduro tindria davant dels seus nassos un problema que s’assembla a la quadratura del cercle: si fa complir la llei i arresta Guaidó per haver abandonat el país sense autorització judicial, afrontarà una reacció interna i internacional que pot aguditzar encara més el conflicte. Però si les advertències del Govern i la fiscalia queden en l’aire i el "president encarregat" entra, el Palau de Miraflores haurà mostrat un inocultable signe de debilitat. De moment, Maduro prefereix parlar dels carnavals: "El nostre poble està a tots els racons del país disfrutant en pau i alegria". Al marge de les comparses, l’oposició redoblarà les protestes a partir d’aquest dilluns.

Més enllà de les mobilitzacions, el conflicte té el seu epicentre en Guaidó. Abans que abandonés l’Equador, el Govern d’ultradreta del Brasil va demanar que la seguretat del jove dirigent de 35 anys sigui "plenament respectada per aquells que encara controlen l’aparell de repressió del règim" i que la seva tornada "passi sense incidents". La Unió Europea (UE) també va advertir sobre els costos d’una acció contra el president de l’Assemblea Nacional (AN), que "disfruta de la immunitat atorgada per la Constitució". L’alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini va considerar que una eventual detenció de Guaidó “representaria una gran escalada de tensions”. La solució a la crisi, va afegir, “només pot ser política, democràtica i pacífica”.

Guerra de poders

Els Estats Units van imposar noves sancions contra Veneçuela i en preparen d’altres. L’enduriment extern, va reconèixer l’analista Luis Vicente León, deteriora molt més l’economia  i la qualitat de vida de la població "abans de provocar el col·lapse del Govern", i pot també perjudicar Guaidó per la seva associació directa amb els EUA. "Estem en una guerra de poders: el Govern sustentat en la força militar i l’oposició en els seus aliats internacionals. És absurd pensar que serà una contesa fàcil i ràpida, que es guanyarà en la primera batalla. Els qui així pensen subestimen les arrels d’una revolució que ha estat en poder durant 20 anys. Però això no significa que no s’hagin d’esperar canvis. Això seria subestimar la magnitud de la crisi, el desig de la població i el compromís de Trump en aquest canvi, que tindrà molt a veure en el futur amb la seva reelecció presidencial", afegeix León.

Notícies relacionades

En aquest context, la presidenta del Senat rus, Valentina Matviyenko,  va dir que Moscou farà "tot el possible" per impedir una intervenció militar nord-americana a Veneçuela. Aquesta opció, va recordar dies enrere el vicepresident Mike Pence, és “sobre la taula” tot i que ara per ara relegada.

Fronteres tancades

Mentrestant, Veneçuela manté tancades les seves fronteres amb Colòmbia, el país veí que centralitza les provisions que l’oposició ha intentat sense sort, ara per per ara, entrar per atendre necessitats alimentàries i de medicaments. Caracas també ha trencat les seves relacions diplomàtiques amb Bogotà. El ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, va fer saber quines són les condicions de Veneçuela perquè es normalitzi el flux a la zona limítrofa. "Hi ha d’haver un absolut compromís del Govern d’Iván Duque d’abandonar qualsevol intenció agressiva contra Veneçuela, d’abandonar qualsevol recolzament a grups violents o agressius que en aquest moment estan a la frontera".