CRISI AL PAÍS CARIBENY

Veneçuela traslladarà a Moscou la seu europea de PDVSA

El Govern de Maduro vol posar fora de perill els seus actius davant l'amenaça que siguin requisats al continent europeu

Moscou reitera el seu recolzament al Govern de Maduro davant l'"assalt frontal i la ingerència sense vergonya" dels països occidentals

zentauroepp47177902 venezuela s vice president delcy rodriguez and russian forei190301170455

zentauroepp47177902 venezuela s vice president delcy rodriguez and russian forei190301170455 / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Amb l’objectiu de driblar les sancions econòmiques, el Govern veneçolà ha anunciat l’imminent trasllat a Moscou de la seu europea de Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), situada fins ara a Lisboa. "Europa no dona garanties als nostres actius", ha justificat aquest divendres la vicepresidenta veneçolana, Decly Rodríguez, durant la seva visita a la capital russa, on s’ha entrevistat amb el ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov.

El viatge de Rodríguez a Moscou ha sigut una exhibició de la sintonia del Kremlin amb el seu aliat caribeny, cada vegada més contestat dins i fora del continent sud-americà. Caracas aspira a ampliar la seva cooperació amb el seu aliat rus, que per la seva banda, dona senyals de disponibilitat per continuar llançant nous salvavides al president Nicolás Maduro. Rodríguez ha explicat que la mesura de traslladar la seva seu europea s’adopta després que el Banc d’Anglaterra no volgués entregar les seves reserves d’or. Estan violant "les seves pròpies lleis capitalistes", ha acusat.

Segons Rodríguez, totes les sancions i pressions econòmiques a què està sent sotmès el seu Govern són "un robatori a mà armada". La política veneçolana ha fet una crida a la comunitat internacional a aixecar "el bloqueig criminal, econòmic, financer i comercial que pretén impedir que arribin aliments i medicaments". "Les sancions s’han convertit en el millor negoci imperial. És una manera neocolonial de soscavar i espoliar els recursos financers dels països sobirans", ha apuntat. La número dos del Govern de Nicolás Maduro ha defensat ampliar la cooperació amb la part russa, en especial en el negoci petrolier, amb la col·laboració de les grans empreses russes del sector, Rosneft Gazprom. "Farem les inversions industrials per produir-ho tot al nostre país amb l’ajuda de la Federació Russa", ha continuat Rodríguez.

Moscou disposat a recolzar

Al seu costat ha trobat un cap de la diplomàcia russa disposat, almenys de paraula, a continuar recolzant Caracas. Segons el responsable rus, el primer carregament amb medicines cap a Veneçuela ja havia sigut enviat, mentre era examinada una "llista suplementària de medicaments", que havia sigut elaborada per Caracas. Al seu torn, el dirigent rus ha garantit que els enviaments de cereals al país llatinoamericà continuarien. "Rússia continuarà ajudant les autoritats de Veneçuela a resoldre les dificultats econòmiques i socials, incloent l’enviament d’una ajuda humanitària legítima", ha reblat el ministre rus.

Moscou continuarà mostrant "la seva solidaritat" davant un "assalt frontal i una ingerència sense vergonya" dels països occidentals, que han reconegut com a legítim president veneçolà el líder opositor Juan Guaidó, ha assegurat Lavrov.   

Durant la trobada, Rodríguez i Lavrov han intercanviat el que han denominat com a "informació rellevant" sobre una possible intervenció militar nord-americana. "Veneçuela no necessita una intervenció militar; el nostre continent no necessita una intervenció militar, ni dels EUA ni de ningú; necessitem pauestabilitat i tranquil·litat," ha retret Rodríguez. 

Notícies relacionades

El mateix recolzament polític que ha obtingut la vicepresidenta veneçolana a Moscou ha sigut transmès més tard pel portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, tot i que en cap moment s’han anunciat nous préstecs. "Estem interessats a continuar la nostra cooperació amb Veneçuela, sobretot perquè moltes de les nostres companyies estan treballant en projectes molt grans allà", ha comentat, abans de desitjar que aquests projectes puguin "expandir-se”.