POLÈMICA A ALEMANYA

Un grup de neonazis marxa amb torxes per Nuremberg

La justícia estudia si presentar càrrecs contra 18 feixistes que van desfilar sense permís pel camp on Hitler va celebrar el congrés anual nazi entre el 1923 i el 1938

fackelzug-in-nrnberg / periodico

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jaquetes negres, simbologia extremista i torxes per desfilar per un dels llocs sagrats del nazisme. Tot i que això pugui abocarl’Alemanya  en blanc i negre va passar dissabte passat a Nuremberg. Un grup de fins a 18 neonazis es van reunir de nit per passejar-se per la ciutat bavaresa i visitar el Camp Zeppelín, on Adolf Hitler va celebrar el congrés anual nazi des del 1923 fins al 1938.

Ara els fiscals alemanys estudien presentar càrrecs contra ells, a qui se’ls podria acusar per “evidència d’incitació a les masses”. La reunió també podria ser multada amb una sanció de fins a 3.000 euros per no comptar amb cap mena de permís municipal.

Identificats com membres del partit neonazi NPD i de l’organització extremista ‘Wodans Erben Germanien’ arribats de diverses ciutats del país, van penjar a les xarxes socials el vídeo de la seva desfilada commemorativa juntament amb‘Deutschlandlied’,l’himne alemany les primeres dues estrofes del qual van ser eliminades després de la guerra per la seva associació amb la sanguinària dictadura.

Errors policials

Segons relata la premsa local, el grup va iniciar la seva marxa davant d’un centre per a refugiats. La policia els va identificar i els va obligar a dissoldre la concentració. No obstant, al cap d’una estona els neonazis van tornar a reunir-se per visitar l’àrea on fa més de 80 anys els nazis van celebrar mítings amb fins a 500.000 membres del partit. En les imatges publicades, s’hi pot veure aquestes persones aixecant les torxes a l’aire.

Notícies relacionades

La policia ha admès errors per subestimar la marxa. “Les forces desplegades no van reconèixer amb prou antelació el progrés de l’incident”, ha confessat el seu portaveu, Elke Schönwald, que ha lamentat que s’hagi utilitzat un lloc “contaminat històricament” per fer propaganda.

Tot i que el cas amb prou feines ha sigut recollit en els mitjans nacionals la ciutat ha viscut la marxa amb preocupació. “Aquest és un acte que hauria d’alarmar tot Alemanya i especialment a Nuremberg pel fet que aquest tipus de símbols s’exhibeixin en llocs així”, ha lamentat Ulrich Maly, alcalde socialdemòcrata de la ciutat. Les torxes van ser utilitzades recurrentment pels nazis i els seus aliats.

Temes:

Alemanya