TENSIÓ AL CAIXMIR

El Pakistan diu que alliberarà demà el pilot indi capturat en combat aeri

El primer ministre del Pakistan, Imran Khan, anuncia la mesura com un "gest de pau"

zentauroepp47152805 in this image taken from video released by pakistan s milita190228132035

zentauroepp47152805 in this image taken from video released by pakistan s milita190228132035 / Pakistan Military

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre del Pakistan, Imran Khan, ha afirmat que, com un "gest de pau", el seu país alliberarà aquest divendres el pilot indi Abhi Nandan, arrestat dimecres després que el seu caça fos abatut per les Forces Aèries pakistaneses durant un combat aeri ambl’Índia.  

"El pilot indi està sota la nostra custòdia, l’alliberarem demà com a gest de pau", ha anunciat el dirigent pakistanès durant una sessió parlamentària televisada en directe. Khan ha afegit que aquest dimecres a la tarda va intentar sense èxit parlar per telèfon amb el seu homòleg indi, Narendra Modi, al considerar que una escalada de tensió no va en l’"interès" de cap de les dues nacions veïnes.

El gest pakistanès es produeix enmig d’una escalada militar sense precedents en els últims anys, després que l’Índia assegurés haver bombardejat dimarts un campament en terreny pakistanès del grup terrorista Jaish-e-Mohammed (JeM). 

El JeM va reivindicar el 14 de febrer un atemptat amb cotxe bomba a un comboi de les forces de seguretat alCaixmir indi en què van morir 42 policies, el més sagnant en tres dècades de conflicte a la disputada regió. No obstant, l’Executiu d’Islamabad manté que el bombardeig indi no va causar baixes i que les bombes van caure en espais oberts.

Diàleg

Com a resposta, el Pakistan va anunciar aquest dimecres la demolició de dos caces indis i la captura d’un dels pilots, a més del bombardeig a través de la Línia de Control (LoC, frontera de facto al Caixmir) de territori indi sense causar baixes ni danys.

Notícies relacionades

L’Índia, per la seva part, va reconèixer la pèrdua d’una aeronau i la captura del pilot, i va assegurar que havia fet caure, al seu torn, un caça pakistanès. Khan va cridar ahir al diàleg en un discurs a la nació, però l’Índia no ha respost a la proposta. 

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials pakistaneses van compartir àmpliament vídeos sobre el presoner, imatges descrites com a "vulgars" per Nova Delhi i del tot absents dels mitjans de comunicació indis. Abhi Nandan s’ha convertit en el rostre humà que il·lustra la crisi entre aquests dos països veïns amb un desenllaç encara incert

Temes:

Pakistan Índia