DISPUTA AL CAIXMIR

L'atac de l'Índia contra gihadistes al Pakistan aguditza la tensió entre les dues potències nuclears

L'operació militar aèria contra un suposat camp d'entrenament del grup Jaish-e-Mohammed és la resposta a l'atemptat reivindicat per aquesta organització terrorista pakistanesa al Caixmir indi

46d0c097-eda2-4b3e-a00b-3cb83d1dd205-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/ EFE

El Govern de l’Índia ha confirmat la incursió de caces indis per bombardejar campaments insurgents en territori pakistanès. És la resposta del Govern indi a l’atemptat del passat dia 14 al Caixmir indi en què van morir 42 policies indis i que va ser reivindicat pel grup terrorista amb base al Pakistan Jaish-e-Mohammed (JeM). La pujada de tensió entre els dos països asiàtics preocupa de manera especial pel fet de ser dues potències nuclears. Un portaveu del Govern del Pakistan ha dit que per demà s’ha convocat els membres que decideixen sobre l’ús d’armes nuclears. "Tots vostès saben el que això significa", ha advertit.

El secretari d’Exteriors de l’Índia,  Vijay Keshav Gokhale, ha informat que l’atac es va portar a terme de matinada contra "el centre d’entrenament més gran de Jaish-e-Mohammed Balakot", alCaixmir  sota control del Pakistan. "En aquesta operació van ser eliminats un important nombre de terroristes del JeM, entrenadors, comandants d’alt rang i grups de gihadistes que estaven sent ensinistrats per escometre atacs", va explicar el secretari d’Afers Exteriors. Algunes fonts índies xifren en 300 els morts.

Gokhale va asseverar que "davant del perill imminent, un atac preventiu era absolutament necessari" i que va ser dut a terme després de rebre "informació fiable d’intel·ligència" que assenyalava que "el JeM estava planejant altres atacs terrorista suïcides en diverses parts del país". Es tracta de la incursió índia més gran en territori pakistanès des del 1971.

Atac sobre Balakot

L’Índia, va dir, va decidir portar a terme accions militars enterritori pakistanèsdesprés d’haver apressatIslamabaden diverses ocasions a prendre accions contra elJeM, i de proveir informació d’intel·ligència sobre la seva ubicació. "El Pakistan no ha pres accions concretes per desmantellar la infraestructura dels terroristes alterra pakistanès", ha afirmat el secretari d’Exteriors indi.

Gokhale ha assegurat que l’operació, que es va desenvolupar en una zona muntanyosa, va ser planejada evitant les víctimes civils. No obstant, encara s’esperen més detalls sobre els resultats de l’operació militar.

Després d’això, l’Índia  espera que el Pakistan "estigui a l’altura del seu compromís i prengui accions per desmantellar tots els campaments terroristes", va dir el funcionari, que va assegurar que les operacions d’aquests grups amb aquestes bases tan àmplies no podrien ser possibles sense el coneixement de les autoritats pakistaneses.

Resposta del Pakistan

Per la seva part, el ministre d’Afers Exteriors  pakistanès, Shah Mahmood Qureshi, ha declarat que el seu país té tot el dret a una "resposta raonable i a l’autodefensa"  i acusa l’Índia de violar el seu espai aeri amb caces de combats que van llançar explosius, assenyalant que no van causar danys ni víctimes. Islamabad només ha admès una breu invasió aèria del seu territori i el llançament de quatre bombes que van caure en espais oberts.

El ministre ha qualificat de "greu agressió" i de violació de la Línia de Control (LoC), situada a 50 quilòmetres de Balakot, que exerceix de frontera ‘de facto’ a la dividida regió del Caixmir, pel qual els dos països mantenen històriques tensions i en el qual han lliurat dues de les tres guerres entre les dues potències nuclears.

Històriques tensions

L’atemptat suïcida del 14 de febrer ha sigut el més mortífer esdevingut al Caixmir indi en els últims 30 anys.L’Índia  ha acusat reiteradament el Pakistan de recolzar el "terrorisme transfronterer", i de permetre i afavorir el funcionament en el seu territori de grups terroristes que tenen com a finalitat atacar objectius indis i atiar les protestes amb ànim separatista entre la població caixmiriana.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Pakistan Índia