La filla del portaveu del Kremlin treballa de becària a l'Eurocambra

Es diu Elisaveta Peskova i està a les ordres d'un eurodiputat francès exmembre del Front Nacional

El contracte de pràctiques de quatre mesos li permetrà conèixer els racons de la Cambra europea

zentauroepp47135932 in this photo taken on monday  june 19  2017  elizaveta pesk190226192204

zentauroepp47135932 in this photo taken on monday june 19 2017 elizaveta pesk190226192204 / Dmitry Dukhanin

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Es diu Elisaveta Peskova, té 21 anys i treballa de becària al Parlament Europeu per a l’eurodiputat francès Aymeric Chauprade, exmembre del Front Nacional de Marine Le Pen i vicepresident del grup euroescèptic Europa de la Llibertat i la Democràcia Directa (EFDD). Fins aquí, i malgrat la seva joventut, tot normal. Excepte per un detall que ha fet saltar les alarmes d’eurodiputats i polítics a Brussel·les: Peskova és ni més ni menys que filla de Dimitri Peskov, el portaveu del president de Rússia, Vladímir Putin.

Una informació destapada aquest dilluns per Radio Free Europe-Radio Liberty que l’eurodiputat ha confirmat. "Peskova és la filla d’una important personalitat en la Federació de Rússia, però com a estudiant no té menys drets que altres joves que fan pràctiques. Distingeixo entre una persona i la seva família. Són els valors occidentals", ha dit Chauprade. El dirigent ha qualificat les crítiques rebudes en les últimes hores com a "russofòbia".

La noia va desembarcar al Parlament europeu el novembre de l’any passat amb un contracte de pràctiques de quatre mesos (i 1.000 euros mensuals), renovat fins a finals d’abril, que li permetrà conèixer els racons de la cambra i, més concretament, de la comissió d’afers exteriors i la subcomissió de seguretat i defensa a què està adscrit "el seu cap", un polític francès que va desertar fa uns anys de les files de Le Pen per unir-se al grup en el qual comparteixen bancada els euroescèptics de Nigel Farage i del Moviment 5 Estrelles.

¿Riscos per a la seguretat?

A més de ser membre d’aquestes comissions, Chauprade, que ha defensat públicament l’annexió per part de Rússia de la península de Crimea el 2014, és membre de la delegació parlamentària UE-Rússia de l’Eurocambra. La seva elecció ha sigut durament criticada per alguns eurodiputats, com ara el liberal lituà Petras Austrevicius i la conservadora letona Sandra Kalniete, que ha alertat dels riscos per a la seguretat que té obrir les portes de l’Eurocambra. El mateix que la socialista francesa Christine Revault d’Allones-Bonnefoy, que s’ha declarat "consternada" per la notícia. "És extremadament impactant. La filla del portaveu del Kremlin no és una persona qualsevol", ha assenyalat en declaracions a France Presse.

Notícies relacionades

També l’ambaixadora lituana davant la UE, Novita Nliupsiese, ha mostrat públicament el seu malestar. "¿La nova a(normalitat) al Parlament Europeu? ¿Portes obertes al clan Putin al Parlament Europeu? ¿Són aquests els valors europeus?", ha preguntat. Segons aquesta institució, els assistents i becaris no tenen accés a informació o documents confidencials i molt menys a reunions a porta tancada en què s’aborden assumptes sensibles.

Des del Kremlin, Peskov ha defensat la seva filla. "Estem parlant d’una estudiant ordinària i d’unes pràctiques ordinàries", ha respost Peskov, que també és cap de gabinet de Putin des del 2012, al·legant que no es tracta d’una cosa que concerneixi el seu treball ni les seves responsabilitats, sinó la seva filla.