PROTESTES SAGNANTS

Almenys 26 morts a Haití en les manifestacions contra el president Moise

La població atribueix a la gestió del dirigent la situació de caos econòmic i violència del país més pobre d'Amèrica

zentauroepp47069553 hai01  puerto pr ncipe  hait    22 02 2019   el familiar de 190226182038

zentauroepp47069553 hai01 puerto pr ncipe hait 22 02 2019 el familiar de 190226182038 / Orlando Barria

1
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 26 persones han mort i 77 més han resultat ferides en incidents violents des del passat 7 de febrer a Haití com a conseqüència de les protestes per exigir la renúncia del president Jovenel Moise, segons un recompte publicat avui per la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH). En diversos tuits, la CIDH va afirmar que aquestes són les víctimes que ha comptabilitzat fins ara i va manifestar la seva "preocupació" davant la situació a Haití.

Va afegir que ha "recollit informació preocupant sobre bloquejos de carrers, avingudes i carreteres; violència dirigida a manifestants; trets esporàdics i detencions de persones en el marc de les protestes". Així mateix, va expressar la seva inquietud davant d’una situació que "ha tingut un impacte seriós en la provisió de béns i serveis essencials per a l’alimentació, l’aigua potable i la salut, així com en el tancament d’hospitals, escoles duanes portuàries i aeroports".

El país més pobre d’Amèrica

Les manifestacions s’han tornat dia a dia més violentes, amb saquejos de comerços, carrers bloquejats amb pneumàtics cremant i crema de vehicles. Aquests successos, que han augmentat la inseguretat al país més pobre d’Amèrica i han provocat un clima d’incertesa, es produeixen al mig d’una dura crisi econòmica que es va agreujar aquest any per una forta depreciació del gourde, la moneda oficial, i una inflació galopant.

A part d’exigir la renúncia de Moise, a quil’oposició culpa de la crisi econòmica, els manifestants demanen justícia per les suposades irregularitats en el programa Petrocaribe, a través del qual Veneçuela subministra petroli a aquest país a preus especials.

Quinze exministres involucrats

Notícies relacionades

Una auditoria presentada la setmana passada pel Tribunal de Comptes va revelar irregularitats entre el 2008 i el 2016 en aquest programa i va assenyalar 15 exministres i actuals funcionaris que estan involucrats en aquest cas, així com una empresa que dirigia Moise abans d’arribar a la Presidència.

El Govern haitià ha fet diverses crides al diàleg, però les faccions d’oposició més radicals, com el Sector Democràtic i Popular, rebutgen asseure’s a negociar i anuncien noves mobilitzacions després d’uns dies de relativa calma. 

Temes:

Haití