CRISI POLÍTICA AL PAÍS CARIBENY

Creix la tensió a la frontera de Veneçuela amb Colòmbia i el Brasil

Guaidó va eludir el control fronterer i va demanar als militars desobeir Maduro

Aquest dissabte l'oposició intentarà obrir el canal humanitari

zentauroepp47067605 people waiting to cross to venezuela gesture at the border b190222164402

zentauroepp47067605 people waiting to cross to venezuela gesture at the border b190222164402 / RICARDO MORAES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Te pones celoso si me ves con otro / hago lo que quiero yo solo me la gozo”, va cantar i va ballar l’instagramer i model Lele Pons quan el sol de Cúcuta cuinava aquest divendres els caps de milers de persones masegades a la part colombiana del pont Tienditas. El concert Venezuela Aid Live es va organitzar per recaptar 100 milions de dòlars destinats als que més pateixen el desastre econòmic. Més enllà de les finalitats caritatives, posades en dubte pel madurisme, la música de diverses estrelles de la cançó hispanoamericana va ser a penes el preludi d’un dia crucial. Aquest dissabte, l’oposició i l’aliança internacional que lideren els Estats Units provarà de perforar els cordons militars fronterers i entrar l’ajuda humanitària. No només es busca apaivagar penúries sinó marcar el començament del final de Nicolás Maduro. Ve el nou ordre institucional”, va presagiar el president colombià, Iván Duque.

Juan Guaidó, el president encarregat la legitimitat del qual va ser reconeguda per Washington i més de 50 països, no té dubtes que l’horitzó de canvi és inexorable perquè li dona suport la majoria. Guaidó i la seva extensa comitiva intentaven divendres creuar la frontera per encapçalar a Cúcuta la caravana amb aliments i medicines. Tenia prohibit sortir del país. La seva presència a la ciutat colombiana suposa un cop a la seguretat bolivariana. Però, a més, Guaidó va assegurar haver passat a Colòmbia amb ajuda militar. Dissabte, va anticipar, una multitud acompanyarà als carrers l’intent de trencar la lleialtat castrense amb Maduro.

Ja divendres va començar a palpar-se l’expectativa i el sotsobre alhora. Almenys dos integrants de la comunitat originària Kumaracapai van morir i 15 més van resultar ferits durant un enfrontament amb les forces de seguretat, que van obrir foc contra els protestants.  Els indígenes s’havien bolcat a favor de l’obertura del canal humanitari a la zona limítrofa amb el Brasil. Després de l’incident, Guaidó va cridar novament als uniformats a“ser part d’una sortida a la crisi sense violència” i “fer un pas com el general Hugo Carvajal Barrios, l’excap d’espies d’Hugo Chávez que dijous va decidir donar l’esquena a Maduro. “Decideixin de quin costat estan en aquesta hora definitiva”.

Participació de Miguel Bosé

La majoria dels assistents al concert Venezuela Aid Live no semblaven tenir dubtes que els temps s’acceleraven tot i que Maluma, sobre l’escenari, proposés: “Hagámoslo muy lento, mamacita”. Miguel Bosé, en canvi, va exigir rapidesa.“Ves-te’n ja, Maduro”.A la comissionada de Drets Humans de l’ONU, la xilena Michelle Bachelet, li va demanar que “mogui les natges” per rendir-se a l’evidència del que succeeix.  

El focus internacional es trobava a Cúcuta quan havia arribat al’estat brasiler de Roraima el primer carregament d’aliments. Maduro va tancar la frontera. El vicepresident del Brasil, el general Hamilton Mourão, va dir que el Govern d’ultradreta “mai” entraria en una “confrontació bèl·lica amb Veneçuela, llevat que ens ataquin”. Mourão va estimar, no obstant, que “el costat colombià” és el “més complicat”.  El president xilè, Sebastián Piñera, va arribar fins a Cúcuta per recolzar Guaidó. “Maduro no és part de la solució, és el problema”.

Contraprogramació de Maduro

Notícies relacionades

A Caracas, el Govern va anunciar que havia acceptat “assistència tècnica humanitària” de la Unió Europea (UE) en matèria sanitària però a través del sistema de les Nacions Unides.  Maduro va organitzar de l’altre costat del pont un contraconcert amb el lema “Per a la Guerra Res”. L’acompanyament a la iniciativa va ser molt més petita.

El portaveu del Ministeri d’Exteriors de la Xina, Geng Shuang, va qualificar de “forçat” l’enviament d’ajuda. “La Xina està en contra de la ingerència militar i en contra de qualsevol tipus d’acció que provoqui una escalada de tensió a Veneçuela”, va dir. La seva col·lega russa, Maria Zajárova, va dir que Moscou té “informació que empreses nord-americanes i els seus aliats de l’OTAN treballen en la compra de grans lots d’armes i munició en un país d’Europa de l’Est per transferir-les seguidament a les forces opositores de Veneçuela”.  Els successos, va advertir, “han arribat a un punt crític”. Al festival de la cançó ningú tenia en compte aquests auguris. Les promeses de felicitat imminent eren més importants.