DRETS HUMANS

Fa sis mesos que dues germanes que van fugir de l'Aràbia Saudita estan atrapades a Hong Kong

L'advocat Michael Vidler explica que han renunciat a l'islam i que busquen asil a Austràlia

zentauroepp3211161 arabia saudi mujeres190222101135

zentauroepp3211161 arabia saudi mujeres190222101135 / JOHN MOORE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Dues germanes saudites que van arribar a Hong Kong fugint del seu país el setembre del 2018 van denunciar que els seus passaports han sigut invalidats i que el seu període d’estada legal a l’excolònia britànica expira el pròxim dia 28, segons informen avui mitjans locals.

Les dues dones, de 18 i 20 anys i que han adoptat els àlies de‘Rawan’ i ‘Reem’, asseguren que van fugir del seu país per "garantir la seva seguretat" i que han renunciat a la seva fe islàmica, fet que "seria considerat apostasia pel Govern saudita, comportament que comporta la pena de mort".

A través del bufet de l’advocat especialitzat en drets humans Michael Vidler, que les representa, expliquen que van arribar a Hong Kong per fer escala amb destinació Austràlia després de passar unes vacances familiars a Sri Lanka, però que van ser abordades pel cònsol saudita i empleats de l’aerolínia de Ceilan, que es van quedar amb els seus passaports.

Tretze canvis de residència

Segons el seu relat, les autoritats saudites a Hong Kong van intentar obligar-les a tornar al seu país i van evitar en dues ocasions que embarquessin en vols a Austràlia, una situació en què les germanes van pensar que serien "segrestades per la força".

Finalment, van decidir marxar de l’aeroport i amagar-se a Hong Kong, on han canviat de residència fins a tretze ocasions perquè temen per la seva seguretat.

Durant els seus primers dies a la ciutat, van denunciar els fets davant de la policia, però, poc després, el seu pare, el seu oncle i el cònsol saudita van assegurar que havien desaparegut per provar de trobar-s’hi a les dependències policials, tot i que es van negar a veure’ls i finalment van poder tornar al seu hotel.

Segons el diari ‘South China Morning Post’, que va tractar sense èxit de posar-se en contacte amb el cònsol de l’Aràbia Saudita per contrastar el relat, el seu pare és un funcionari de presons i el seu oncle treballa en el Ministeri d’Interior del país àrab.

Precedents

Aquest cas sorgeix un mes després que el cas de la dona saudita de 18 anys Rahaf Mohammed al Qunun cridés l’atenció a nivell global després de fugir de la seva família i d’un matrimoni concertat a l’Aràbia Saudita –un dels països més restrictius del món per a les dones– i aconseguir asil al Canadà.

Notícies relacionades

"Esperem poder aconseguir asil en un país que reconegui els drets de les dones i les tracti com a iguals. Somiem estar en un lloc segur on puguem ser dones joves normals, lliures de violència i opressió", afegeixen.

Per la seva banda, Vidler afirma que "aquestes dones valentes, joves i intel·ligents han viscut amb por, amagant-se i en uns llimbs legals a Hong Kong, sense saber què els ofereix el futur. Mantenen l’esperança de poder trobar un tercer país segur com abans millor on poder viure les seves vides lluny de l’opressió, contribuir al seu país adoptiu i ser capaços d’assolir el seu màxim potencial".