crisi política

Els EUA tornen a demanar als militars veneçolans que abandonin Maduro

El cap del Comando Sur amenaça els uniformats que no deixin entrar l'ajuda humanitària

L'agregat militar davant de les Nacions Unides reconeix la presidència interina de Guaidó

zentauroepp47036236 us navy admiral craig s  faller commander  us southern comma190220173951

zentauroepp47036236 us navy admiral craig s faller commander us southern comma190220173951 / RHONA WISE

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A mesura que s’acosta el 23-F, el dia previst perquè entri l’ajuda humanitària a Veneçuela que refusa rebre Nicolás Maduro, els Estats Units han tornat a llançar una advertència als militars veneçolans que custodien les fronteres. “Vostès al final seran responsables de les seves accions. Facin les coses bé. Salvin la seva gent i el seu país”, ha dit Craig Faller, el cap de Comando Sur des de Florida. Segons Faller, el president dels EUA, Donald Trump, “ha sigut clar” quan va dir a la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) que “ho perdran tot” si continuen donant suport a Maduro.

Faller ha reiterat la posició de la Casa Blanca acompanyat de les principals autoritats castrenses de Colòmbia. Els EUA, han dit, busquen una “solució diplomàtica” al conflicte i han afirmat que l’“única invasió” que pateix Veneçuela és la de Cuba i Rússia. En canvi, l’operació prevista per al 23-F és “netament humanitària”. El comandant de les forces del principal aliat a Sud-amèrica dels EUA, el general de Colòmbia, Luis Navarro Jiménez, ha informat, no obstant, que els dos països tenen a la frontera “una logística instal·lada per atendre qualsevol situació de risc amb la població civil”.

Prova de lleialtat

Notícies relacionades

L’autoproclamat president interí de Veneçuela, Juan Guaidó, reconegut com a tal per mig centenar de països, entre els quals els EUA i Espanya, està convençut que el 23-F posarà a prova la lleialtat dels uniformats amb el Palau de Miraflores i que els militars aniran a les casernes per demanar que recolzin l’entrada de les medicines i aliments. Abans que arribi dissabte, l’oposició contempla nous reconeixements a l’autoritat interina de Guaidó per part d’oficials en activitat.

Dimarts passat, Pedro José Chirinos, l’agregat militar adjunt davant de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), va desconèixer el segon mandat de Maduro. Em declaro en total i absoluta desobediència”, va dir a través d’un vídeo divulgat a les xarxes socials. Chirinos es va pronunciar hores després que el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, assegurés que abans que els EUA i els seus aliats imposessin “un Govern titella, submís, entreguista, antipatriòtic” hauran de“passar per aquests cadàvers”.