ESCÀNDOL PRESIDENCIAL

El Senat denuncia errors greus de l'Elisi en el 'cas Benalla'

Un demolidor informe afirma que la seguretat de Macron es va veure afectada per l'excés de confiança cap aquest excol·laborador

La comissió demana que es traslladi l'anàlisi a la fiscalia després de constatar que l'excap de seguretat del president va mentir a la Cambra

zentauroepp47033387 files  in this file photo taken on september 19  2018  forme190220140843

zentauroepp47033387 files in this file photo taken on september 19 2018 forme190220140843 / BERTRAND GUAY

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El ‘cas Benalla’ no hauria existit si l’Elisi hagués sancionat convenientment l’antic col·laborador d’Emmanuel Macron gravat ‘in fraganti’ pegant a uns manifestants l’1 de maig del 2018. Però no ho va fer i va desencadenar una cadena d’irresponsabilitats –fruit del nerviosisme palatí per controlar el que estava a punt de convertir-se en l’escàndol més gran del mandat– que va acabar traient a la llumgreus errors de funcionament a la cúpula de l’Estat.

Les 120 pàgines de l’informe presentat aquest dimecres per la comissió del Senat, cambra de majoria conservadora, després de set mesos d’investigació sobre el paper de l’excap de seguretat de Macron són demolidores. Les seves conclusions són una acusació en tota regla, gairebé una declaració de guerra a l’Elisi per haver permès que un individu de dubtós passat gaudís d’uns nivells de confiança tals que li van permetre encarregar-se de la seguretat del president de la cinquena potència mundial.

La recriminació parlamentària no s’atura aquí perquè acusa tres alts responsables de l’Elisi, entre ells el director del Gabinet de Macron, Patrick Strzoda, d’haveromès o donat informació incoherent i contradictòria a la comissió.

Petició a la fiscalia

A més d’una llista de recomanacions per evitar un nou fracàs de l’aparell de l’Estat, els senadors volen que la fiscalia intervingui en l’assumpte al considerar que Alexandre Benalla va mentir quan va ser interrogat a la Cambra i sota jurament sobre el seu permís per portar armes, els seus passaports diplomàtics o els seus contractes amb un oligarca rus pròxim a Vladímir Putin.

“Hi ha prou elements per estimar que la seguretat del president de la República ha sigut afectada”,ha dit davant de la premsa Philippe Bas, senador del partit conservador Els Republicans i president de la comissió.

La investigació ha descobert un rosari d’anomalies, des de sancions insuficients fins a evitar posar els fets en mans de la justícia, passant per donar un permís d’armes irregular, portar armes en presència del president, no respectar les regles deontològiques sobre el conflicte d’interessos, conservar un telèfon xifrat després d’haver sigut acomiadat i quatre passaports diplomàtics o no donar instruccions a la policia de fronteres per impedir a Benalla sortir del país. “Això ja és molt. El que va passar l’1 de maig no és més que la punta de l’iceberg”,va il·lustrar Bas.

Resposta de l’Elisi

El portaveu governamental, Benjamin Griveaux, ha contestat l’informe senatorial i ha avançat que l’Elisi hi aportarà respostes factuals. “Em sembla curiós que les assemblees es pronunciïn sobre l’organització del poder executiu”, ha criticat.

Alexandre Benalla, de 27 anys, està des d’aquest dimarts en detenció provisional per haver-se saltat el control judicial i tot apunta que el periple judicial de l’antic guardaespatlles de Macron no ha fet res més que començar.

Paper central en la seguretat

Un dels ponents de l’informe, el senador socialista Jean-Pierre Sueur, va explicar que el que cridava l'atenció d’aquest cas era que, quan els funcionaris percebien la protecció que tenia Benalla per part dels seus superiors, “tot començava a funcionar malament”.

"Des de l’Elisi fins al Ministeri de l’Interior, la prefectura de Policia, el Quai d’Orsay i fins i tot les ambaixades”, ha dit, destacant el paper central de l’excol·laborador del president en l’organització de la seva seguretat. "No hi exercia només funcions logístiques, sinó que, emparant-se en la confiança que hi van dipositar i en l’ambivalència de les missions oficials, es va atribuir un paper central en els serveis de seguretat de la cinquena potència mundial", ha recalcat.

Notícies relacionades

El senador ha afegit que Benalla va participar en una cèl·lula restringida encarregada de definir una nova estratègia de seguretat de la presidència, l’objectiu de la qual era marcar distàncies respecte al Ministeri de l’Interior per funcionar de manera autònoma, una cosa contrària a la tradició de la V República. 

El juliol del 2018 Le Monde Le Mondeva destapar l’escàndol al revelar la identitat de l’agent que colpejava manifestants fent-se passar per policia. A finals del desembre, el diari Mediapart va publicar que Benalla conservava els seus passaports diplomàtics malgrat haver sigut acomiadat i que havia fet nombrosos viatges de negocis a països africans. Aquest mateix mitjà va treure a la llum el gener passat els vincles de Benalla amb un oligarca rus amb qui havia firmat diversos contractes.