CONTROVÈRSIA A LONDRES

El Regne Unit revoca la nacionalitat a la noia que va marxar a Síria

Shamima Begun, de 19 anys, va sol·licitar poder tornar després d'haver donat a llum en un camp de refugiats

Shamima Begum.

Shamima Begum.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit ha decidit revocar la nacionalitat britànica a Shamima Begum, de 19 anys, que va fugir a Síria el 2015 per unir-se al grup gihadista Estat Islàmic (EI) i ha sol·licitat ara tornar al país després de donar a llum en un camp de refugiats.Shamima Begum19 anysEstat Islàmic

Begum va abandonar el barri londinenc de Bethnal Green per unir-se a Estat Islàmic junt amb dues companyes d’escola, Amira Abase, que llavors tenia també 15 anys, i Kadiza Sultana, de 16. Sultana va morir suposadament en un atac aeri rus contra Raqqa el 2016, si bé la seva mort mai ha sigut confirmada de forma oficial, mentre que el parador d’Abase es desconeix.

La família de Begum ha divulgat una carta del Ministeri d’Interior dirigida a la mare de la noia en què li demana que comuniqui a la seva filla, "si pot establir contacte" amb ella, la decisió de retirar-li la ciutadania britànica i les vies possibles d’apel·lació.

L’advocat de la família, Tasnime Akunjee, ha informat que els familiars estan "molt decebuts" per aquesta decisió i estudiaran les possibilitats legals per evitar-la.

Begum, que es troba en un camp de refugiats a l’est de Síria, va parlar la setmana passada amb un periodista del diari 'The Times' i li va explicar que volia tornar perquè el seu fill naixés al Regne Unit. La noia ja ha donat a llum un nen.

Begum

Un centenar de revocacions

En aquest context, el Govern britànic ha retirat la ciutadania a un centenar de presumptes gihadistes combatents a Síria amb doble nacionalitat britànica i d’un altre país.

El ministre de l’Interior, Sajid Javid, va comparèixer dilluns al Parlament per respondre a preguntes urgents dels diputats relatives al cas de la noia britànica Shamima Begum, que va fugir a Síria el 2015, quan tenia 15 anys, per unir-se al grup terrorista Estat Islàmic (EI) i que ara vol tornar a aquest país per cuidar el seu nadó nounat.

Tot i que en les seves declaracions inicials a la premsa a Síria no es va mostrar penedida, Begum ha demanat després disculpes pels seus actes i va dir que es vol"rehabilitar", però la seva possible tornada causa gran controvèrsia al Regne Unit.

Preguntat sobre el cas, el ministre va dir als diputats que no dubtarà "a prevenir" la tornada dels britànics que se’n van anar a lluitar a Síria, dins dels límits de la llei.

"Investigats i acusats"

Notícies relacionades

Javid va matisar, no obstant, que els que només tenen la nacionalitat britànica, ja que a l’empara de la legislació internacional no poden ser deixats sense Estat, si tornen seran "qüestionats, investigats i potencialment acusats". "Si has donat suport al terrorisme, hi ha d’haver conseqüències", va afirmar el responsable d’Interior, en al·lusió al cas de la noia londinenca.

Sobre els presumptes gihadistes de doble nacionalitat, va explicar que sí que se’ls pot retirar la ciutadania britànica, la qual cosa ja ha succeït “a unes cent persones”. Javid va estimar que uns 900 britànics han viatjat en els últims anys a combatre en el bàndol dels islamistes a Síria i l’Iraq.