Trump diu que el socialisme "té els dies comptats" a l'Amèrica Llatina

El president dels EUA demana als militars veneçolans que donin l'esquena a Maduro

amadridejos47018643 president donald trump gestures during speech to a venezuela190219005246

amadridejos47018643 president donald trump gestures during speech to a venezuela190219005246 / Luis Alvarez

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Estats Units mantenen la pressió sobre Veneçuela a només uns dies del 23-F, la data fixada per l’oposició a Nicolás Maduro perquè entrin els ajuts bloquejats a les fronteres del país caribeny. En un discurs des de la Universitat de Miami, Donald Trump va assegurar que un “nou dia” s’acosta a l’Amèrica Llatina i que el socialisme “té els dies comptats” a la regió, paraules críptiques que s’endinsen en la narrativa en què insisteix la seva Administració. El líder nord-americà va demanar als militars veneçolans que donin l’esquena a la “fallida dictadura” bolivariana, que va presentar com una “marioneta de Cuba”,perquè d’una altra manera s’arrisquen a perdre-ho tot. “No trobareu refugi, ni sortides fàcils ni escapatòria”, va dir davant de l’entusiasme de l’exili veneçolà a Miami. 

Tot són incògnites sobre els plans que Washington estudia per impulsar el canvi de règim a Caracas i aconseguir que el president de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, ocupi un dia el lloc de Maduro. De moment, l’estratègia s’ha centrat en sancions econòmiques, el bloqueig dels comptes del petroli veneçolà als EUA i l’enviamentd’ajuda humanitària a les fronteres de Veneçuela, enfonsat en una brutal crisi econòmica, social i humanitària, amb més de tres milions de veneçolans que han abandonat el país. Mig centenar de capitals del món, amb Washington al capdavant, han reconegut Guaidó com a “president encarregat”,mentre negaven la legitimitat a Maduro. 

Notícies relacionades

Des de l’arribada de Trump al poder, la seva Administració ha estret els llaços amb diversos règims autocràtics mentre ignorava els drets humans com una de les banderes –com a mínim, retòriques– de la política exterior nord-americana. L’excepció a la regla ha sigut l’Amèrica Llatina, on Washington ha recuperat l’activisme d’altres temps amb un discurs que recorda els anys de la guerra freda. Un article recent a ‘The Wall Street Journal’ assegurava que les maniobres de la Casa Blanca per apartar del poder Maduro són només un primer pas per reconfigurar la regióNicaragua i Cuba vindrien després.  “El socialisme està morint i la llibertat, la prosperitat i la democràcia està renaixent a l’Amèrica Llatina”, va afirmar Trump envoltat d’exiliats veneçolans i cubans. “Aquest es convertirà en el primer hemisferi lliure en la història de la humanitat”. 

El seu discurs a Miami va tenir molt de míting de campanya perquè Florida és un dels estats on es decideixen les eleccions. El president es va recrear amb la “ruïna” causada per la “tirania socialista”,un missatge cada vegada més present en la retòrica republicana per l’ascendència d’un grapat de polítics socialdemòcrates a les files dels seus rivals demòcrates. “Això mai ens passarà a nosaltres”, va proclamar Trump.