decisió polèmica

L'M5S salva Salvini d'anar a judici per "segrest de persones, abús de poder i detenció il·legal"

El 59,05% dels votants del partit impedeixen en una consulta per internet que els senadors del moviment aixequin la immunitat al ministre de l'Interior

La fiscalia de Catània volia jutjar el polític ultradretà per impedir el desembarcament de 177 immigrants en un port italià a l'agost

zentauroepp47006272 inter190219125139

zentauroepp47006272 inter190219125139 / Fabio Frustaci

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Amb el 59,05% de vots contraris, els inscrits al Moviment 5 Estrelles (M5S) van votar dilluns per internet contra el processament del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, líder de la ultradretana Lliga i soci del Govern de l’M5S. La fiscalia de Catània (Sicília) acusa Salvini dels delictes de segrest de persones, abús de poder i detenció il·legal per haver retingut més d’una setmana el mes d’agost passat 177 immigrants que havien sigut rescatats al Mediterrani central per la nau militar italiana ‘Diciotti’. El ministre va impedir que els immigrants desembarquessin en un port italià.  Una junta del Senat italià ha bloquejat el processament del ministre després que la base de l’M5S rebutgés aixecar la immunitat al responsable d’Interior.

“Acataré la decisió”, ha dit Luigi Di Maio, cap polític de l’M5S, vicepresident del Govern i ministre del Treball i de Foment. En la votació ‘online’ hi han participat poc més de 52.000 persones. Segons nombrosos comentaristes italians, el resultat de la votació indica un canvi en les polítiques de l’M5S, que va néixer amb un discurs antisistema, anticasta i amb el propòsit de suprimir la immunitat. Els “nostres inscrits han avaluat que en aquest tema hi havia un interès públic i que era necessari recordar a Europa que existeix un principi de solidaritat que ha de ser respectat”, ha escrit Di Maio a Facebook.

La direcció del moviment

El vot mostra, al seu torn, que aproximadament el 40% dels inscrits en l’M5S no segueix la línia que ha pres la direcció del moviment fundat per Beppe Grillo. "El moviment està dividit", va escriure la senadora de l’M5S, Elena Fattori. “Hi ha un 40% que resisteix”, va afegir la també senadora Paola Nugnes.

 “Gràcies per la confiança, tot i que no obriré cap ampolla de cava. M’hauria deprimit si el resultat hagués sigut el contrari”, ha comentat Salvini. “En una democràcia el poble és sobirà”, ha afegit.

Notícies relacionades

Els inscrits de l’M5S han votat a través d’una plataforma informàtica pròpia, que porta el nom de Rousseau, acusada freqüentment per l’oposició de ser parcial, ja que ningú la pot controlar a part dels mateixos directius del partit.

“Amb la falsa consulta sobre Salvini, els caps de l’M5S han venut l’ànima del moviment per als pròxims quatre escons”, va assenyalar Nicola Zingaretti, l’aspirant favorit per ser el secretari general dels progressistes del Partit Demòcrata (PD).