revés per al mur amb Mèxic

Fiscals dels EUA demanden Trump per la declaració d'emergència nacional

Consideren que és "immoral i il·legal" i un "abús de poder" declarar aquesta mesura quan "no hi ha una crisi migratòria" a la frontera amb Mèxic

EPA1175  NUEVA YORK  ESTADOS UNIDOS   18 02 2019 - Personas protestan contra el presidente de los Estados unidos  Donald J  Trump  este lunes en Nueva York  Nueva York  EE  UU    El grupo activista Move On organizo este lunes varias protestas en diversas ciudades de Estados Unidos en contra de la declaracion de emergencia nacional con la que el presidente Donald Trump busca reunir fondos para construir el muro en la frontera con Mexico  sin el visto bueno del Congreso  EFE  Alba Vigaray

EPA1175 NUEVA YORK ESTADOS UNIDOS 18 02 2019 - Personas protestan contra el presidente de los Estados unidos Donald J Trump este lunes en Nueva York Nueva York EE UU El grupo activista Move On organizo este lunes varias protestas en diversas ciudades de Estados Unidos en contra de la declaracion de emergencia nacional con la que el presidente Donald Trump busca reunir fondos para construir el muro en la frontera con Mexico sin el visto bueno del Congreso EFE Alba Vigaray / ALBA VIGARAY (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup de 16 fiscals generals dels EUA ha presentat una demanda contra el president del país, Donald Trump, per bloquejar ladeclaració d’emergència nacional amb què el dirigent busca recaptar fons per construir el mur a la frontera amb Mèxic.

"Demandem el president Trump per evitar que robi unilateralment els fons dels contribuents legalment reservats pel Congrés per a la gent dels nostres estats", ha anunciat aquest dilluns el fiscal general de Califòrnia, el demòcrata Xavier Becerra, en el seu compte de Twitter. "Per la majoria de nosaltres, l’Oficina de la Presidència no és un lloc per al teatre", ha remarcat Becerra, que acompanya el seu missatge amb fotografies de la demanda interposada al tribunal del districte nord de Califòrnia.

Abús intolerable

Becerra ja havia avançat en declaracions a la CNN que resultava "estrany" dir que el Dia dels Presidents –festivitat als EUA– demandarien el president dels Estats Units, però va argumentar que "de vegades és el que cal fer". 

La fiscal general de Nova York, Letitia James, va confirmar en un comunicat que a la demanda s’han sumat, a més de Califòrnia i el seu estat, els seus homòlegs de Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, Nova Jersey, Nou Mèxic, Oregon i Virgínia.

James al·lega que declarar una emergència nacional quan "no existeix, és immoral i il·legal", mentre ha advertit que els fiscals no toleraran "aquest abús de poder" i que lluitaran "amb cada eina" que tinguin a la seva disposició. "La desviació dels fons necessaris d’emergències reals, activitats de lluita contra el crim i projectes de construcció militar usurpa el poder del Congrés i perjudicarà els nord-americans a tot el país", ha afegit James.

Decret bloquejat

La demanda inicia un procés judicial que probablement s’allargarà durant diversos mesos, durant els quals s’espera que el decret de Trump estigui bloquejat, per això la Casa Blanca no podria utilitzar fons que ha identificat per construir el mur fronterera.

La declaració d’emergència nacional permet als presidents dels EUA accedir temporalment a una potestat especial per fer front a una crisi, i Donald Trump va exercir aquesta potestat i va firmar l’ordre argumentant que hi ha una "invasió" de drogues i criminals a la frontera amb Mèxic que justifica mesures extraordinàries.

Però, segons l’oficina de la fiscal general de Nova York, l’entradad’immigrants il·legals per la frontera amb Mèxic "està en el seu punt més baix en 20 anys". "No hi ha evidència creïble que suggereixi que un mur fronterer disminuiria les taxes de criminalitat", ha conclòs James.

Interferència il·legal al Congrés

Notícies relacionades

Amb l’emergència nacional, Trump pretén reunir 6.600 milions de dòlars desviats de diferents partides ja aprovades pel Congrés, que se sumarien a 1.375 més d’atorgats pel poder legislatiu per construir li mur. L’oposició demòcrata considera aquesta mesura una interferència "il·legal" en la potestat exclusiva del Congrés per determinar els pressupostos. Trump ja va augurar el divendres que la batalla pel tema arribarà fins al Tribunal Suprem.

L’organització independent Unió Nord-Americana per les Llibertats Civils (ACLU, en anglès) també planeja demandar Trump per la seva declaració, mentre que l’oposició demòcrata planeja impulsar una resolució destinada a invalidar el decret de Trump, però el mandatari podria vetar-la tret que els legisladors reuneixin una majoria de més de dos terços a les dues cambres.