INESTABILITAT AL BRASIL

Bolsonaro afronta la primera crisi de Govern

El president va reunir els seus ministres després de destituir la seva mà dreta a l'Executiu

Gustavo Bebianno va abandonar la secretaria de la Presidència enmig de denúncies de corrupció

brazil elections bolsonaro 13204-d3821

brazil elections bolsonaro 13204-d3821 / Leo Correa (AP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jair Bolsonaro va tenir aquest dimarts la seva primera reunió ministerial després de rebre l’alta mèdica i quan ressonen els efectes de la primera crisi del Govern d’ultradreta que va obligar el mandatari a fer fora ni més ni menys que Gustavo Bebianno, que ocupava l’estratègica secretaria General de la Presidència. Els 17 dies que Bolsonaro va estar a l’Hospital Albert Einstein van ser de constants sotracs polítics. Els diaris no deixaven d’esmentar la presumpta complicitat del seu fill Flavio amb el crim organitzat o parlaven de les intrigues del seu vicepresident, el general retirat Hamilton Mourão.

El tema de Bebianno va resultar, però, una ensopegada més dura per al capità retirat. Era d’un dels seus homes de màxima confiança. Bolsonaro li va demanar la dimissió dilluns a la nit per inesperats “desacords” polítics. No es va tractar, malgrat això, de discrepàncies polítiques. En aquest sentit, dies enrere, el diari paulista 'Folha de Sao Pablo' va fer referència a un cas de desviació de diners públics del fons electoral durant l’última campanya que esquitxava Bebianno i el ministre de Turisme, Marcelo Álvaro Antônio.

Primer, la família

Notícies relacionades

La notícia va derivar en un enfrontament públic amb un altre dels fills del cap d’Estat, Carlos Bolsonaro. Entre la seva família i l’home que li va gestionar la campanya electoral, el president va triar el primer. Alguns mitjans s’aventuren a presagiar futures revelacions sensibles. Les baralles en el Govern s’estan convertint en el xafardeig de la premsa just en moments en què el Congrés posarà a prova la fortalesa de Bolsonaro i el projecte retardat de la reforma de les pensions.

El càrrec de Bebianno ha sigut ocupat pel general Floriano Peixoto, que es converteix en el vuitè uniformat d’un Gabinet ministerial de 22 integrants. Des de les xarxes socials, Bolsonaro ha intentat transmetre tranquil·litat als mercats i als seus simpatitzants. La realitat indica una altra cosa. A 50 dies d’haver assumit la presidència, la revista 'Carta Capital’ parla d’“una òpera bufa en set actes”que mostren un president cada vegada més fràgil.