Set diputats laboristes deixen el partit per discrepàncies amb Corbyn sobre el 'brexit'

zentauroepp47011482 laborista190218120232

zentauroepp47011482 laborista190218120232 / DANIEL LEAL-OLIVAS

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Set diputats laboristes britànics han abandonat el partit. Després d’anys de discrepàncies amb la línia de radicalisme esquerrà imposada pel líder, Jeremy Corbyn, les diferències sobre la gestió del ‘brexit’ i l’‘antisemitisme institucionalitzat’ en el partit, com ha denunciat una de les dissidents, ha acabat per provocar la ruptura. Els crítics, Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker i Ann Coffey, han format un grup independent a la Cambra dels Comuns. De moment, descarten constituir una nova formació o unir-se als Liberals Demòcrates.  

Notícies relacionades

Però Umunna, un delsjoves diputats més brillants, va deixar clar que la decisió és “un primer pas”, i va demanar a altres diputats laboristes que segueixin l’exemple del grup per crear “una política nova”. Actualment, “la política està trencada i no ha de ser així. Canviem-la”, va declarar en l’acte conjunt organitzat per tots set per donar a conèixer la seva marxa. El Regne Unit necessita un partit polític "en forma per al que passa aquí i ara” i "el primer pas és deixar enrere la política tribal”. 

Corbyn ha reconegut que està “decebut” per la decisió d’uns diputats, “incapaços de continuar treballant junts en les polítiques que van inspirar milions de persones en les eleccions passades i va suposar l’increment més gran en el percentatge [de vots] des de 1945”. Al líder laborista se li retreu la seva confusa posició sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i el fet de no haver aturat amb la contundència necessària els brots i acusacionsd’antisemitisme al si de la formació.