El PP europeu intentarà entrar una altra vegada a Veneçuela, però aquesta vegada des de Colòmbia

La UE condemna l'expulsió de cinc europarlamentaris conservadors diumenge a l'aeroport de Caracas

El grup, entre els quals hi havia el popular González Pons, va viatjar a títol personal i no ho va fer com a delegació de l'Eurocambra

gonzlez-pons / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expulsió de Veneçuela d’una missió d’eurodiputats conservadors ha provocat la condemna d’Espanya i França i del conjunt de la Unió Europea, i ha motivat la petició del PP que Madrid i Brussel·les es retirin del Grup de Contacte amb el Govern de Nicolás Maduro. Aquest país sud-americà no va deixar entrar al seu territori diumenge passat un grup d’europarlamentaris que anava a visitar el país i reunir-se amb el president del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president encarregat del país per mig centenar de nacions. L’eurodiputat del PP Esteban González Pons, aforat i membre d’aquesta delegació, va ser qui va treure a la llum aquesta situació però espera tornar-hi el pròxim dissabte, convidats per Colòmbia. "Tornarem a intentar-ho des de Cúcuta", ha explicat en roda de premsa des de Génova 13. L’oposició té previst aquell dia, en un clar desafiament a Maduro, entrar a Veneçuela l’ajuda humanitària que es concentra en tres punts fronterers –el colombià i dos brasilers– a més d’a l’illa caribenya holandesa de Curaçao.

Els polítics de l’Eurocambra van viatjar diumenge a Caracas per compte propi, no en qualitat de delegació oficial del Parlament Europeu i estava formada pels espanyols González Pons (portaveu de la delegació espanyola del Partit Popular al Parlament Europeu), José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (vicecoordinador de la comissió d’Afers Exteriors del PE), Gabriel Mato Adrover (vicepresident de la delegació Amèrica Central),  Juan Salafranca (secretari general adjunt del grup parlamentari PPE), l’holandesa Esther de Lange (vicepresidenta del Grup del Partit Popular Europeu) i el portuguès Paulo Rangel (vicepresident del PPE i tresorer).

"Fa alguns dies vam notificar per vies oficials diplomàtiques que no es permetria entrar al país el grup d’eurodiputats que pretenia visitar el país amb finalitats conspiradores i se’ls va comminar a renunciar als seus desitjos per evitar una altra provocació", ha dit el ministre d’Afers Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza.

borrell / periodico

Segons Pons, la "paradoxa" és la següent: d’aquí dos dies hi anirà un director general de la Comissió Europea –en representació de Federica Mogherini, l’alta representant d’Exteriors– per participar en el Grup de Contacte. "A aquest funcionari sí que se li permetrà l’entrada. Als polítics ens convida Guaidó i ens expulsa Maduro", es queixa. "Si Mogherini permet que els funcionaris vagin on no permeten l’entrada als diputats, tindrà moltes dificultats per explicar-se al Parlament Europeu. Perquè el meu grup parlamentari li exigirà responsabilitat", ha avisat. 

En roda de premsa, González Pons ha remarcat que Arreaza, al qual ha qualificat de "canceller fake" "ha de ser sancionat per la UE" i ha demanat que no se li permeti l’entrada i que se li confisquin els seus béns. A més, ha indicat que els ambaixadors acreditats per Maduro a la UE "han de perdre les seves credencials" i ha comparat el president veneçolà amb un maltractador que quan tanca la porta i corre les cortines "passa de les paraules als fets". "El poble veneçolà ha plorat llàgrimes de sang, la tirania ha d’acabar com més aviat millor", ha afegit.

Condemna d’Espanya i França

Els ministres d’Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, i de França, Jean-Yves Le Drian, han expressat la seva "enèrgica" protesta.  "Naturalment nosaltres hauríem desitjat que entressin i condemnem l’actitud del Govern de Veneçuela, del senyor Maduro, Govern que com saben està posat en qüestió, de no deixar-los entrar", ha afirmat Borrell a la premsa a la seva arribada a un Consell de Ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE). "Protestem enèrgicament per les condicions en què han sigut expulsats cinc diputats europeus que anaven a preocupar-se pel procés democràtic a Veneçuela", ha afirmat Le Drian.

Així va ser la denúncia

"Ens estan expulsant, primer ens han retingut [...] ens han retirat el passaport i sense explicar-nos res els passaports continuen retinguts. Ens estan conduint directament a un avió que espero que sigui el que va a Madrid, però ens estan expulsant del país", va explicar primer González Pons, que també es va queixar a través de Twitter diumenge a la nit

Notícies relacionades

A la condemna s’hi suma el líder del PP, Pablo Casado, que ha qualificat de "sàtrapa" Maduro.

Finalment, Juan Guaidó també va carregar contra el règim "aïllat i irracional" chavista.