GUERRA A SÍRIA

La lluita contra l'Estat Islàmic en els seus últims metres quadrats

Les milícies kurdosirianes expliquen que els combats, en les últimes hores, s'han parat a causa de la gran presència de civils a la regió

zentauroepp47006357 a member of syrian democratic forces  sdf  sits in front of 190218172211

zentauroepp47006357 a member of syrian democratic forces sdf sits in front of 190218172211 / RODI SAID

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Fa quatre anys, que controlaven, entre l’Iraq i Síria, gairebé el mateix territori que la Gran Bretanya. Gent de tot el món –es calcula que uns 30.000– hi anaven per aixecar el que havia de ser el país definitiu, el paradís terrenal, el califat mundial de tots els musulmans:Estat Islàmic (EI).

Però uns a l’Iraq i a Síria d’altres van ser cada vegada més arraconats. Derrota rere derrota, els seus membres morien en combat, es llançaven al més enllà en atacs suïcides o intentaven escapar-se’n per diluir-se entre els locals.

Ara els membres restants de l’anomenat Estat Islàmic compten les últimes hores perquè el seu projecte perdi el seu últim territori. Segons expliquen les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), els gihadistes restants estan atrapats en un camp d’una mica més de mig quilòmetre quadrat. La milícia liderada per kurds, amb el recolzament dels Estats Units, ha sigut la principal encarregada de la lluita contra l’EI en els últims mesos.

Operació frenada

Allà, en un descampat de tendes de campanya al sud del poble de Baghuz estan amuntegats, asseguren, uns 1.000 milicians amb les seves famílies –dones i nens– i ostatges civils que han anat emportant-se durant tots els seus periples en els últims anys.

L’operació militar, que acord amb la verborrea de Trump havia d’acabar la setmana passada, s’ha frenat precisament per això: perquè els gihadistes utilitzen aquests civils com a escuts humans. Els portaveus de les FDS diuen que la victòria no es declararà, com a mínim, fins d’aquí un parell de dies.

«Els combats són esporàdics i molt limitats. En les últimes hores no hi ha hagut grans canvis sobre el terreny. Estem treballant per treure els civils”, ha dit un dels portaveus de les FDS, Mustefa Bali.

Or a les butxaques

En el camp, no obstant, no només hi ha gihadistes, els seus familiars, kalàixnikovs i civils atrapats. També hi ha, diu l’Observatori Sirià pels Drets Humans (OSDH), unes 40 tones d’or que els gihadistes han acumulat durant els seus primers anys de saqueig als bancs de les ciutats que conquerien: en total, conforme amb el canvi actual, els últims membres de l’EI estan allotjats a sobre de 1.489 milions d’euros en or.

A més, explica l’OSDH, a la zona envoltada per les FDS hi ha també diverses desenes de milions de dòlars en metàl·lic, que els gihadistes que intentaven escapar –de vegades disfressats de dona amb nicab– amagaven entre els seus draps.

En total, des del19 de desembre –el dia en què Donald Trump va anunciar que els Estats Units es retiraven de Síria–,unes 38.000 persones s’han escapat de l’últim territori d’Estat Islàmic. Totes aquestes persones han sigut interceptades per les FDS, que prenen empremtes i interroguen els homes i tanquen les dones sospitoses d’haver sigut esposes de gihadistes en camps de refugiats.

«Els gihadistes dins de Baghuz volen emportar-se els civils que queden com a escuts humans fins a Idlib [una regió al nord de Síria controlada per la filial d’Al-Qaida]. Però no estem disposats a permetre-ho –ha dit a l’agència AFP un comandant de les FDS–. Estan assetjats en una àrea molt petita i no tenen cap altra opció que rendir-se».

Els homes sospitosos, per la seva banda, els empresonen: segons el SOHR, a les presons kurdes hi ha 3.400 presos sospitosos de ser milicians de l’EI; d’ells, uns 900 són estrangers –ni sirians ni iraquians–. Els EUA de Trump han demanat als seus aliats que se’ls emportin d’allà perquè siguin jutjats pels seus crims.

“No ens abandoneu”

Notícies relacionades

Una vegada l’Estat Islàmic sigui derrotat territorialment –molts dels seus membres segueixen amagats per tot Síria i l’Iraq en cèl·lules dorments que cometen atemptats esporàdics–, Donald Trump ha anunciat que els seus 2.000 soldats al país àrab se n’aniran. Això deixarà les milícies kurdes a la mercè de Turquia, que veu aquests grups com una branca de la guerrilla turcokurda del PKK, catalogada com a terrorista tant per la Unió Europea com pels Estats Units.

Però aquestes milícies, amb el recolzament explícit occidental, han estat lluitant, gairebé soles, contra l’Estat Islàmic. Demanen que no se les abandoni: «Els països europeus tenen una responsabilitat moral i política amb nosaltres –ha dit un oficial kurd a AFP–. Si no compleixen les seves promeses, ens estaran abandonant. França, per exemple, podria proposar una resolució per a la nostra protecció al Consell de Seguretat de l’ONU”.