TENSIÓ SOCIAL A FRANÇA

La classe política francesa es mobilitza dividida contra l'antisemitisme

Macron no assistirà a la concentració convocada a París per 14 partits polítics per mostrar el seu rebuig dels actes contra els jueus

zentauroepp46599764 ps1218  souillac  francia   18 01 2019   varios  chalecos am190119101736

zentauroepp46599764 ps1218 souillac francia 18 01 2019 varios chalecos am190119101736 / GUILLAUME HORCAJUELO

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La condemna de l’antisemitisme –generalment a cop de tuit– és unànime en la classe política francesa, però posar-se d’acord per mostrar-la junts públicament és una altra cosa. A iniciativa del Partit Socialista francès, catorze formacions han aconseguit pactar una crida a la unitat i convocar concentracions per a aquest dimarts a tot França. No obstant, s’anuncia més divisió que concòrdia.

Està previst que aquest dimarts surtin al carrer representants de La República en Marxa, Els Republicans, els centristes del MoDem, del Partit Comunista o del Partit Ecologista, així com membres de la França Insubmisa, malgrat que el seu líder, Jean-Luc Mélenchon, s’ha queixat que no li han trucat per firmar el text conjunt amb la resta de formacions, cosa que els promotors de la iniciativa neguen.  

La ultradretana Marine Le Pen, en canvi, no ha sigut convidada de manera deliberada. El primer secretari dels socialistes, Olivier Faure, continua excloent el partit fundat per Jean Marie Le Pen –una figura obertament antisemita– de les formacions republicanes franceses.

Faure sí que va demanar públicament al president francès, Emmanuel Macron, que assistís a la concentració de París, que tindrà com a escenari l’emblemàtica plaça de la República.

El líder socialista considerava que la seva presència seria una manera de dir que la República condemna “ferma, definitiva i absolutament, tota forma d’odi” i que, a més, Macron seguiria els passos de François Mitterrand, que va participar en la manifestació del 14 de maig del 1990 després de la profanació del cementiri jueu de Carpentras.

Però l’Elisi ha dit que el president no acudirà a la manifestació i que abordarà el tema aquest dimecres, durant el discurs que pronunciarà en el tradicional sopar del Consell representatiu de les institucions jueves de França (Crif). No només els socialistes, també Els Republicans han lamentat la seva absència. “Ha d’encarnar la nostra unitat nacional”, ha dit el president del grup parlamentari conservador, Bruno Retailleau.

Augment de l’antisemitisme

Notícies relacionades

El 2018 els actes antisemites van augmentar un 74% a França i en les últimes setmanes s’han multiplicat aquest tipus d’incidents. El més recent, els insults que va rebre el filòsof Alain Finkielkraut durant la manifestació dels ‘armilles grogues’.

“Els insults antisemites són la negació absoluta del que som i del que ha fet de nosaltres una gran nació. No les tolerarem”, va dir Emmanuel Macron després de parlar amb l’intel·lectual, fill d’emigrants polonesos.

Temes:

França