La Cambra dels Comuns britànica demana més regulació sobre Facebook

L'informe resultant de 18 mesos d'investigació qualifica la xarxa social de "gàngster numèric"

FILE PHOTO  A woman looks at the Facebook logo on an iPad in this photo illustration taken June 3  2018  REUTERS Regis Duvignau Illustration File Photo

FILE PHOTO A woman looks at the Facebook logo on an iPad in this photo illustration taken June 3 2018 REUTERS Regis Duvignau Illustration File Photo / Regis Duvignau (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
AGENCIAS / LONDRES

La xarxa social Facebook necessita una regulaciómés gran, amb la posada en marxa de mesures urgents i més dures per posar fi la propagació de desinformació, ha assenyalat aquest dilluns un comitè de la Cambra dels Comuns britànica. L’informe, molt crític, qualifica a la xarxa social de "gàngster numèric". 

En el document, el Comitè de Cultura, Mitjans, Digital i Esports critica el fundador de la firma, Mark Zuckerberg, a l’afirmar que ha fracassat a l’hora de demostrar "lideratge o responsabilitat personal" sobre les notícies falses (‘fake news’). L’informe fa referència a aquest tipus de notícies procedents d’altres països, que, segons els parlamentaris, suposen un risc per a la democràcia britànica.

Els diputats van investigar Facebook perl’escàndol de la consultora Cambridge AnalyticaCambridge Analytica, que va tancar l’any passat al revelar-se que va utilitzar una aplicació per recopilar milions de dades d’usuaris d’aquesta xarxa, que es van fer servir per influir en la campanya electoral del president dels Estats Units, Donald Trump, el 2016.

"La democràcia corre el risc al tenir com a blanc, de manera maliciosa i implacable, els ciutadans amb desinformació i uns 'anuncis foscos’ de fonts no identificables, entregades a través de les grans plataformes de xarxes socials que utilitzem cada dia", remarca el document. "Les grans companyies tecnològiques fracassen en el seu deure de cuidar els seus usuaris", afegeix.

Codi d’ètica obligatori

El comitè demana la creació d’un codi d’ètica obligatori per a les companyies de tecnologia sota la supervisió d’un regulador independent i demana permetre que aquest regulador tingui els poders necessaris per prendre mesures legals contra les empreses que violen els codis de conducta per obligar les xarxes socials a retirar contingut que pugui ser perjudicial per als usuaris.

Notícies relacionades

En resposta a això, Facebook assenyala que comparteix la inquietud del comitè sobre les notícies falses i ha expressat la seva satisfacció per haver respost en els últims 18 mesos les preguntes que li van formular els parlamentaris. "Estem oberts a una regulació significativa", ha assenyalat Facebook, que afegeix que ja ha posat en marxa canvis importants, com ara exigir que "els anuncis de naturalesa política revelin l’origen del seu finançament".

El president del comitè, Damian Collins, va admetre els seus problemes a l’hora de tractar amb Facebook i el seu fundador durant la indagació, ja que la xarxa va buscar "frustrar la nostra feina al donar respostes incompletes, falses i de vegades enganyoses a les nostres preguntes".