SETGE AL TERRORISME

Alemanya considera molt "difícil" repatriar europeus gihadistes detinguts a Síria

El ministre d'Exteriors apunta que la devolució no és possible si no hi ha garanties d'immediata detenció

zentauroepp46646270 this frame grab from video provided by hawar news  anha  the190121172856

zentauroepp46646270 this frame grab from video provided by hawar news anha the190121172856

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, ha assegurat que és "extremadament difícil" organitzar en aquesta etapa una repatriació dels gihadistes europeus detinguts a Síriarepatriacióihadistes europeus detingutsSíria, com ha plantejat el president dels EUA, Donald Trump.

La devolució només seria possible si "podem garantir que aquestes persones siguin enviades immediatament al tribunal i que seran detingudes", va dir Heiko Maas al primer canal de televisió alemany ARD. Per a això, "necessitem informació judicial i aquest encara no és el cas", ha dit, per posteriorment insistir que, en aquestes condicions, una repatriació és "extremadament difícil d’aconseguir". El ministre ha assegurat que Berlín vol "consultar amb França i la Gran Bretanya [...] sobre com procedir".

Els EUA han demanat als seus aliats que repatriïn tots els seus gihadistes nacionals que en l’actualitat es troben a les presons de les milícies kurdes al nord-est de Síria. En aquests moments, a les presons kurdes, es troben empresonats 4.000 membres de l’Estat Islàmic, dels quals 900 són estrangers. 

Aquest debat es duu a terme en paral·lel a la localització d’una noia britànica que, a l’edat de 15 anys, va marxar a Síria. Als seus 19 anys, localitzada per 'The Times', Shamima Begum, ha donat a llum el seu tercer fillShamima Begum –els dos anteriors van morir a causa de la malnutrició– fruit de la seva relació amb un home holandès radicalitzat. La noia, que no mostra penediment ni sentit crític, ha demanat poder tornar al Regne Unit.

Notícies relacionades

També s’ha pronunciat sobre això un portaveu del Ministeri de l’Interior alemany per assegurar que els ciutadans alemanys que van lluitar amb Estat Islàmic a Síria, tenen dret a tornar a Alemanya.  En una conferència de premsa, el portaveu ha confirmat que Alemanya està en estreta consulta amb els Estats Units i Europa respecte als ciutadans europeus que hi ha allà. "Tots els ciutadans alemanys, incloent-hi aquells que se sospita que han estat involucrats amb Estat Islàmic, tenen un dret fonamental", el d’estar a Alemanya, va dir el portaveu del Ministeri de l’Interior.