GUERRA SIRIANA

La incertesa regna a Síria

Creixen els dubtes sobre el futur del país una vegada que l'Estat Islàmic sigui derrotat i els nord-americans marxin

zentauroepp46959676 20190214 gal190214202343

zentauroepp46959676 20190214 gal190214202343 / DELIL SOULEIMAN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

És una pregunta que, de moment, tothom es fa i ningú s’atreveix a respondre: què passarà a l’est d’aquest país el dia després de la imminent derrota territorial de l’Estat Islàmic (EI) i, sobretot, de la retirada dels 2.000 soldats nord-americans destinats des de fa anys a Síria.

Les hipòtesis són infinites i de certesa, no n’hi ha cap. Només hi ha una cosa segura: que la decisió de Donald Trump va agafar tothom desprevingut. I això, en un país com Síria –on la guerra encara està activa, tot i que disminuïda– és perillós: l’últim any, a comptagotes, membres de l’EI han fugit dels combats i s’haninfiltrat en la vida diària de pobles i ciutats del país.

Allà, emparats en la protecció de la massa, han estat llançant atacs contra milicians kurds i soldats nord-americans: només el gener de 2019 han matat, en diversos atemptats, més d’unadesena de civils, set milicians kurds i quatre nord-americans.

“Definitivament, una retirada precipitada que vagi abans que un acord sobre qui estarà al comandament a la regió contribuirà que les activitats terroristes ressorgeixin”, explica l’analista Mona Alami. I serà així, perquè, com diu l’experta, Washington no té cap idea sobre qui serà el que els reemplaçarà al nord-est de Síria. “No ho saben tot i que la retirada, en teoria, s’hagi de fer efectiva en unes setmanes”, diu. En principi, segons l’anunciat, hauria de passar a l’abril.

Utilitzar el caos

Utilitzar el caosTot això juga, per descomptat, en favor dels membres del’Estat Islàmic que s’amaguen a l’espera que la situació se’ls torni, en un futur, una mica més favorable. “Ningú sap què és el que passarà –diu Julien Barnes-Dacey, expert en el Pròxim Orient al ‘think tank’ European Council on Foreign Relations–, però el que és segur és que els membres de l’EI han demostrat que són perfectament capaços d’utilitzar el caos en el seu favor. De renéixer en el buit polític que sembla que deixarà la retirada delsEUA”.

Trump, quan va decidir abandonar Síria, ho va fer per telèfon amb el president turc. Trump, de fet, li va demanar a Recep Tayyip Erdogan que fos Turquia la que s’encarregués, a partir d’ara, d’acabar amb l’EI. Però això sembla improbable, perquè tot i que Erdogan digui cada dia que té moltes ganes de fer-ho, l’Exèrcit turc no gaudeix de gaire popularitat entre la població kurda del nord-est de Síria.

Notícies relacionades

Però ara tot és possible: “Fins i tot un acord entre Rússia, Turquia i Damasc”, diu Barnes-Dacey. Fins ara, Bashar al-Assad, el president sirià, i Erdogan han sigut enemics jurats.

No tot, no obstant, són males notícies. Els atemptats de gihadistes a Síria, per descomptat, continuaran, però la derrota militar que ha patit l’EI courà durant algun temps: “Crec quel’enfonsament espectacular del concepte de califat tindrà un impacte tremendament negatiu per a la ‘marca Estat Islàmic’ a curt i mitjà termini”, considera Alami. Com va passar amb Al-Qaida en el seu temps, l’Estat Islàmic deixarà de ser ‘sexi’.