L'adolescent britànica d'EI dona a llum un nadó nen

La família jove demana «compassió» perquè la deixin tornar al Regne Unit des de Síria

Shamima Begum.

Shamima Begum.

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Shamima Begum,Shamima Begum l’escolar britànica que juntament amb unes dues amigues va viatjar el 2015 a Síria per unir-se a Estat Islàmic (EI), i que ara ja té 19 anys ha donat a llum a un nadó, un nen, segons ha dit ella mateixa, que ha demanat “compassió” perquè li permetin tornar al Regne Unit.  L’advocat de la família, Mohammad Akunjee, va explicar que han tingut coneixement del naixement malgrat no tenir “cap contacte directe” amb la jove i que han pogut saber que tant la mare com el nadó estan “bé”.

Segons el lletrat, la informació els ha arribat a través del mitjancer d’un traductor present al camp de refugiats d’Al-Hol, al nord-est de Síria, on la jove es troba i on la setmana passada va ser localitzada per un periodista de ‘The Times’. Segons la mateixa font, el nounat és un nen, fruit del seu matrimoni a Síria amb un radical islàmic d’origen

“Acabo de parir. Estic molt cansada”, ha dit la mateixa jove a la cadena de televisió Sky News.  Resident al barri londinenc de Bethnal Green, va abandonar el seu país quan tenia 15 anys juntament amb Amira Abase, també de 15 anys, i Kadiza Sultana, que llavors tenia 16 anys però que pel que sembla ha mort en territori sirià en un atac aeri rus. Localitzada la setmana passada per ‘The Times’, ha demanat ajuda urgent al Regne Unit per poder tornar al seu país.

Protegir el nadó

La família ha declarat  als mitjans que la jove és “totalment innocent” i que té el dret de viure en “pau i seguretat” al Regne Unit, si bé en un comunicat admet estar “sorpresa” per la falta de penediment de la noia. “El benestar del nadó de Shamima és la principal preocupació de la nostra família, i farem tot el que puguem per protegir-lo, perquè no té cap culpa d’aquests fets», afegeix la nota de la família.

En una entrevista amb el diari britànic ‘The Times’, Shamima Begum va parlar per primera vegada a Síria sobre la seva vida amb EI i va explicar que va veure “caps decapitats” dins de galledes d’escombraries, però que va ser una cosa “que no la va molestar”. També va expressar la seva por que el nadó, que encara no havia nascut, pogués sobreviure, no com dos fills que va tenir anteriorment, que van morir per aparent desnutrició.

El ministre britànic d’Interior, Sajid Javid, ja ha indicat que es poden presentar càrrecs contra la jove si torna al país. En unes declaracions als mitjans sobre els combatents islàmics que volen tornar, Javid va dir: “Si mires de tornar, has d’estar preparat per ser interrogat, investigat i possiblement processat”.

Notícies relacionades

El febrer de 2015, Begum i les seves dues companyes van viatjar des de l’aeroport londinenc de Gatwick amb destinació a Turquia després de dir als seus pares que sortien de casa per fer un tomb. Una vegada a Turquia, les adolescents van travessar la frontera amb Síria i, després d’arribar a la ciutat d’Al Raqa, es van quedar a una casa amb altres dones que eren allà per casar-se amb radicals islàmics.

Segons Begum, dies després d’arribar a Síria ella es va casar amb un jove holandès de 27 anys que s’havia convertit a l’Islam i va ser amb ell fins fa dues setmanes, quan van abandonar la localitat de Baghuz, l’últim territori d’EI a l’est sirià. EI ha perdut bona part del territori que controlava, inclosos Mossul a l’Iraq i Al Raqa a Síria, tot i que els combats continuen al nord-est sirià.