Crisi a Veneçuela

Així està la situació a Veneçuela avui

L'encreuament de declaracions entre Maduro i Guaidó apel·la a l'Exèrcit quan l'ajuda humanitària entra al país

Venezuela s President Nicolas Maduro smiles as he walks next to Venezuela s Defense Minister Vladimir Padrino Lopez and Remigio Ceballos  Strategic Operational Commander of the Bolivarian National Armed Forces  during a ceremony at a military base in Caracas  Venezuela May 2  2019  Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Venezuela s President Nicolas Maduro smiles as he walks next to Venezuela s Defense Minister Vladimir Padrino Lopez and Remigio Ceballos Strategic Operational Commander of the Bolivarian National Armed Forces during a ceremony at a military base in Caracas Venezuela May 2 2019 Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY / HANDOUT (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Veneçuela segueix dividida entre els partidaris del president chavista, Nicolás Maduro, i els fidels a l’opositor Juan Guaidó, mentre que les potències internacionals prenen posicions i el carrer pateix.  

Així està la situació al país sud-americà aquest dimecres 13 de febrer:

Nicolás Maduro 

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va demanar que s’allunyin "les amenaces d’invasió militar" del país, que passa una crisi, que es va accentuar el mes passat quan la seva legitimitat com a governant va començar a ser qüestionada per nombrosos països. "Jo vull la pau per a Veneçuela, tots volem la pau per a Veneçuela, que els tambors de guerra s’allunyin, que les amenaces d’invasió militar s’allunyin i Veneçuela digui en el seu cor, amb una sola veu, volem pau, volem felicitat", va dir en el marc del Dia de la Joventut des de Caracas. En un acte que va ser transmès de forma obligatòria per totes les estacions de ràdio i televisió, Maduro va anunciar una activitat per al dia 23, quan els seus opositors preveuen que entrin a Veneçuela les donacions d’aliments i medicines que estan acumulant-se a les fronteres que el país comparteix amb Colòmbia i el Brasil.

Juan Guaidó

El cap del Parlament veneçolà, Juan Guaidó, –que va jurar com a president interí el passat 23 de gener– va anunciar que preveu ingressar l’ajuda humanitària al país el pròxim dia 23 malgrat la negativa de Maduro. "Anunciem llavors que el 23 de febrer serà el dia perquè ingressi l’ajuda humanitària, així que des d’avui acompanyarem tots els sectors: transportistes, infermeres" que han d’introduir i distribuir l’ajuda, va dir Guaidó al final d’una multitudinària manifestació a Caracas. El líder opositor va indicar que el pròxim cap de setmana es faran assemblees, ajuntaments i "campaments humanitaris" a fi d’organitzar i preparar totes les persones que s’han afegit al voluntariat que promou l’oposició per buscar l’ajuda humanitària a les fronteres en cas que la Força Armada no permeti el seu ingrés. "Haurem d’anar en caravanes, en protestes, en mobilització, en acompanyament", va dir, i va apuntar de forma contundent que "l’ajuda humanitària entrarà sí o sí".

Posició internacional

L’ambaixador rus davant de l’ONU, Vassili Nebénzia, va assegurar que el preocupa que s’inciti a un "vessament de sang" a Veneçuela i va deixar clar que el seu país s’oposarà a la resolució sobre la crisi al país llatinoamericà que prova d’impulsar els EUA al Consell de Seguretat. Preguntat per la possibilitat d’un conflicte armat a Veneçuela, Nebénzia va assenyalar als periodistes que és una cosa que l’inquieta, "però em preocupa encara més la incitació a un vessament de sang", va afegir en al·lusió a les amenaces d’ús de la força efectuats pel Govern nord-americà.

Mentre que el Govern brasiler va prorrogar la permanència de tropes federals a l’estat de Roraima, fronterer amb Veneçuela, a fi de reforçar la seguretat, després de l’arribada de milers de veneçolans que fugen de la greu crisi que travessa el seu país, segons va publicar dimarts el Diari Oficial. La decisió va ser presa pel Ministeri de Justícia i Seguretat Pública del Brasil, que va determinar, a sol·licitud del Govern regional, prorrogar la presència d’agents de la Força Nacional a Roraima per 60 dies més, comptats a partir del pròxim dia 27.

Per la seva part, el president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, va afirmar a Bogotà que espera que a Veneçuela s’eviti una "guerra civil" al considerar "correcta" la posició del proclamat mandatari interí de Veneçuela, Juan Guaidó, de demanar unes eleccions que permetin un "canvi polític" al seu país. "Guaidó té la posició correcta quan diu que es necessita un canvi polític i es necessita una legitimació política per eleccions [...] tant de bo es realitzin i que el camí d’aquestes no sigui caracteritzat per situacions similars a una guerra civil", va manifestar Steinmeier.

Situació al carrer

Segons dades difoses per Guaidó, fins ara 250.000 veneçolans s’han inscrit com a voluntaris que esperen treballar gratuïtament en la recerca i distribució de les donacions que estan acumulant-se a les fronteres.

Notícies relacionades

En el joc de mesurar forces al carrer, els detractors de Maduro van tornar a guanyar la jornada a l’acumular més quantitat de gent en un major nombre de manifestacions que van tenir lloc en els 23 estats del país i que havien sigut convocades per Guaidó per demanar l’ingrés de l’ajuda humanitària.

El chavisme també es va manifestar en diversos estats per recolzar la legitimitat del segon mandat de Maduro –que va començar el mes passat–, que va obtenir la seva reelecció en uns comicis assenyalats de fraudulents.