TENSIÓ SOCIAL A FRANÇA

Les manifestacions setmanals dels 'armilles grogues' comencen a exasperar els francesos

Els alcaldes de les grans ciutats xifren en 30 milions d'euros les pèrdues des de l'inici de les protestes

IAN539  PARIS  FRANCIA   13 02 2019 - Fotografia de archivo fechada el 5 de enero de 2019 y facilitada este miercoles  que muestra al exboxeador frances Chistophe Dettinger  d  mientras patea a un gendarme durante una manifestacion de los  chalecos amarillos  en Paris  Francia  Dettinger  que fue filmado cuando atacaba a un miembro de la policia antidisturbios durante la manifestacion  se enfrenta hoy a una posible condena de siete anos de carcel  EFE  Ian Langsdon

IAN539 PARIS FRANCIA 13 02 2019 - Fotografia de archivo fechada el 5 de enero de 2019 y facilitada este miercoles que muestra al exboxeador frances Chistophe Dettinger d mientras patea a un gendarme durante una manifestacion de los chalecos amarillos en Paris Francia Dettinger que fue filmado cuando atacaba a un miembro de la policia antidisturbios durante la manifestacion se enfrenta hoy a una posible condena de siete anos de carcel EFE Ian Langsdon / IAN LANGSDON (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La simpatia dels francesos cap al moviment dels ‘armilles grogues’ té els seus límits. I la paciència de comerciants, hotelers i veïns amb els disturbis que omplen les manifestacions des de fa mesos, també. Tot i que l’opinió pública continua recolzant les reivindicacionsd’una justícia fiscal més gran o una millora del poder adquisitiu –el 58% dels francesos ho fa, segons un sondeig recent de l’Institut Elabe– més de la meitat (el 56%) creu que és hora d’abandonar el ritual dels dissabtes.

Per primera vegada des que es van iniciar les protestes, el 17 de novembre passat, és clar el rebuig de les desfilades sabatines que tant mal estan fent a l’activitat econòmica i la imatge del centre de les ciutats franceses. L’associació França Urbana estima en més de 30 milions d’euros les pèrdues des de l’inici del conflicte i només a París s’eleva a 15 milions, segons xifres manejades per l’ajuntament de la capital.

Situació “catastròfica”

Els alcaldes de les principals ciutats del país van demanar una reunió d’urgència amb el Govern per sol·licitar ajuts i aquesta setmana han sigut els representants de Pimes i comerços els que han visitat el Ministeri d’Economia. Segons la Confederació de Pimes, la situació és “catastròfica”. Unes 5.000 empreses han hagut de reduir la jornada laboral dels seus empleats pel descens de vendes, perquè moltes prefereixen tancar els caps de setmana abans que fer balanç de danys dilluns.

Les xifres del Ministeri de l’Interior també impressionen. Des de novembre, la policia ha detingut unes 8.400 persones. Els jutges han pronunciat 1.800 condemnes; hi ha 1.500 persones a l’espera de judici i 316 empresonats. Entre els policies, gendarmes i bombers, el balanç de ferits s’eleva a 1.300. Entre els manifestants, han sigut especialment greus els casos de dos d’ells que van perdre respectivament un ull i una mà.

Notícies relacionades

Mentrestant, aquest divendres s’ha celebrat el judici contra el mediàtic i controvertit representant dels ‘armilles grogues’,Eric Drouet, un camioner de 34 anys per a qui la Fiscalia demana un mes de presó i 500 euros de multa per haver organitzat diverses manifestacions sense haver-les declarat prèviament. El seu advocat ha denunciat un judici “clarament polític” per deslegitimar el moviment. La sentència es coneixerà el pròxim 29 de març.

Popularitat de Macron

El president francès, Emmanuel Macron, per la seva part, es recupera de la crisi gràcies al gran debat nacional en què està embarcat. El contacte directe (i llarg) amb alcaldes, joves, pobles i ‘banlieues’ està donant els seus fruits. Segons un sondeig d’Ifop ha guanyat sis punts de popularitat en un mes, tot i que el 64% dels francesos continua tenint una mala opinió del president. A Macron el continuen criticant i sempre el veuran com el president dels rics, però almenys li reconeixen “dinamisme i simpatia” en les maratonianes jornades fora de París.

Temes:

França