CRISI DIPLOMÀTICA

L'ambaixador de França cridat a consultes torna a Roma

El conflicte entre els dos països es va aguditzar pel suport d'Itàlia als 'armilles grogues'

zentauroepp46873200 christian masset190215111333

zentauroepp46873200 christian masset190215111333

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ambaixador de França a Itàlia, Christian Masset, que va ser cridat a consultes pel Govern de París la setmana passada enmig d’una crisi entre els dos països, torna a Roma divendres, segons el ministre francès d’Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian.

Masset, ambaixador a Roma des del setembre del 2017, va tornar a París el 7 de febrer després del recolzament de membres del Govern italià als‘armilles grogues’, desencadenant una de les crisis diplomàtiques més importants de les últimes dècades entre els dos països.

França va cridar a consultes el seu ambaixador després de la reunió entre el vicepresident del Govern italià i líder de l’antisistema Moviment 5 Estrelles (M5S), Luigi Di Maio, i un grup d’‘armilles grogues’ a París, una cosa que per a l’Executiu francès és "inacceptable". Di Maio s’havia entrevistat dos dies abans a París amb un portaveu dels ‘armilles grogues’, Christophe Chalençon, i amb Ingrid Levavasseur, promotora d’una llista d’aquest moviment contestatari per a les pròximes eleccions europees, la Reunió d’Iniciativa Ciutadana. 

Notícies relacionades

Le Drian ha destacat que "França i Itàlia són països veïns, amics i aliats des de fa molt temps" i ha argumentat que el Govern francès va decidir cridar l’ambaixador a consultes "precisament perquè aquesta relació històrica s’havia posat en dubte".

"França és objecte des de fa mesos d’atacs repetits i acusacions exagerades", ha lamentat el titular d’Exteriors. Ha advocat, d’altra banda, per facilitar sempre un "diàleg franc i serè en què es trobin solucions". Segons Le Drian, "tenim diferències d’opinions, però podem tenir igualment una cooperació lleial, respectuosa entre els dos països. Som aliats, som països fundadors de la UE, tenim una llarga història comuna".