EXCESSOS A L'ESGLÉSIA

El nunci del Papa a França, investigat per abusos sexuals

Luigi Ventura està acusat d'haver-se propassat amb un jove treballador de l'Ajuntament de París durant una recepció

zentauroepp46974400 luigi ventura190215123928

zentauroepp46974400 luigi ventura190215123928 / REMY GABALDA

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El nunci apostòlic a França, monsenyor Luigi Ventura, està sent investigat per un presumpte delicte d’abús sexual cap a un jove treballador de l’Ajuntament de París durant una recepció recent al consistori de la capital francesa, segons informa aquest divendres el diari ‘Le Monde’ en la seva edició digital.

Els fets es van produir el passat 17 de gener al Saló dels Arcs de l’ajuntament parisenc durant la tradicional recepció de l’alcaldessa, Anne Hidalgo, a les autoritats civils, diplomàtiques i religioses per felicitar-los l’Any Nou.

El nunci té un paper destacat en la cerimònia, ja que la nunciatura apostòlica és la representació més antiga de França, segons recorda al diari vespertí Patrick Klugman, responsable de relacions internacionals del consistori.

Va ser la mateixa alcaldia de París qui va traslladar els fets a la Fiscalia el passat 23 de gener, emparant-se enl’article 40 del codi de procediment penal, que obliga qualsevol autoritat, oficial públic o funcionari coneixedor d’un delicte a denunciar-lo i transmetre la informació necessària al Ministeri Públic.

Luigi Ventura, doctor en lletres modernes i llicenciat en dret canònic va entrar al servei diplomàtic de la Santa Seu deu anys després d’haver sigut ordenat sacerdot el 1969. El 1995, el cardenal Angelo Sodano, que llavors ocupava el càrrec de Secretari d’Estat de Joan Pau II i en l’actualitat és degà de l’escola cardenalícia, el va nomenar bisbe.

Carrera clàssica

Va desenvolupar una carrera internacional clàssica ocupant les ambaixades del Brasil, Bolívia i el Regne Unit. Va passar per la Secretaria d’Estat a Roma on va treballar al costat del cardenal Agostino Casaroli, mà dreta de Joan Pau II abans d’exercir a Costa d’Ivori, Burkina Faso i el Níger.

El 1999 va ser a Xile, on el sonat escàndol de pedofília i silenci còmplice de la jerarquia eclesiàstica va portar tots els bisbes xilens a presentar la seva dimissió al papa Francesc durant la primavera del 2018.

Notícies relacionades

El 2001 Ventura es va traslladar al Canadà abans de ser nomenat nunci del Papa a París sota el mandat de Benet XVI. El lloc, un dels més prestigiosos de la diplomàcia vaticana, es veu com l’avantsala d’un nomenament com a cardenal.

Ventura, de 74 anys, ocupa el lloc des del 2009.  Davant la denúncia per abusos sexuals, podria fer valer la seva immunitat diplomàtica.

Temes:

França