CAS SENSE RESOLDRE

Turquia creu que el cos de Khashoggi va ser cremat en un forn

La policia turca sospita que el cadàver del periodista va ser destruït, després d'haver sigut trossejat, en un crematori situat al soterrani del consolat saudita d'Istanbul

Els assassins van comprar 32 porcions de carn sense cuinar per dissimular la incineració

zentauroepp46285359 files  in this file photo taken on december 15  2014  then g181218142939

zentauroepp46285359 files in this file photo taken on december 15 2014 then g181218142939 / MOHAMMED AL-SHAIKH

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El cos de Jamal Khashoggi, el periodista saudita assassinat al consolat del seu país a Istanbul el 2 d’octubre de 2018, hauria sigut cremat, segons ha publicat en un informe, aquest dijous, la policia turca.

El periodista i col·laborador de ‘The Washington Post’segons les investigacions de la policia turca, va ser interceptat a l’entrar al recinte consular, on volia tramitar uns papers per casar-se amb la seva promesa.

Llavors, només traspassar la porta, un grup de 15 saudites, arribats expressament a Turquia per capturar Khashoggi, el van escanyar fins matar-lo. Després, l’haurien esquarterat amb una motoserra que un metge forense membre del grup hauria portat des de Riad.

Fins aquest punt, la història és la coneguda i reconeguda per tothom: Turquia i l’ONU la mantenen; l’Aràbia Saudita, després d’havercanviat de versió diverses vegades, confirma que Khashoggi va ser assassinat allà i d’aquesta forma, però que qui ho va fer va actuar per compte propi.

Mesos després dels fets –mesos després que la història ja no estigui al capdamunt de l’actualitat–, la policia turca dona més detalls del que podria haver passat.

Mohamed bin Salman, príncep hereu de l’Aràbia Saudita. / Amir Levy (REUTERS)

La investigació encara no s’ha acabat i, de moment, tot sónsuposicions: una vegada trossejat el cos, el forense hauria ficat les parts en un forn del soterrani del consolat saudita. En teoria, el forn és capaç d’arribar alsmil graus centígrads. Per descomptat, prou per eliminar qualsevol rastre de l’ADN, segons assegura l’informe de la policia. La hipòtesi anterior era que el comando saudita va dissoldre el cadàver amb àcids: totes elles, versions que en qualsevol cas explicarien per què quatre mesos després de la seva mort el cos de Khashoggi continua sense aparèixer.

Distracció

DistraccióPer dissimular, diu l’informe, els saudites van comprar a domicili 32 porcions de carn sense cuinar a un restaurant local. «Sorgeixen moltes preguntes. ¿Formava això part d’un pla preestablert? Per descomptat, tot plegat s’aclarirà. La investigació encara no ha s’acabat», diu l’informe.

Els responsables materials de l’assassinat de Khashoggi, els membres de l’equip de 15 persones que va arribar i va marxar aquell 2 d’octubre del 2018 d’Istanbul, estan sent processats a l’Aràbia Saudita; alguns dels quals s’enfronten a penes de mort

Però tant Turquia com l’ONU consideren que aquest grup difícilment va actuar per compte propi. Diuen que algú els devia donar l’ordre: “Khashoggi va ser víctima d’un assassinat brutal i premeditat, planificat i perpetrat per funcionaris de l’Aràbia Saudita. El seu assassinat i la pura brutalitat d’aquest han causat una tragèdia irreversible per als seus éssers estimats. Així mateix, suposa una sèrie d’implicacions internacionals que requereixenl’atenció urgent de la comunitat internacional, inclosa l’ONU”, va dir, la setmana passada, la relatora de les Nacions Unides que encapçala les investigacions sobre l’assassinat de Khashoggi, Agnes Callamard.

Assassinar la promesa

Notícies relacionades

Assassinar la promesaL’informe de la policia turca recull, a més, la hipòtesi que els saudites, molt probablement, van sospesar assassinar també la promesa de Jamal Khashoggi, l’acadèmica i islamòloga turca, Hatice Cengiz.

Des que Khashoggi va entrar al consolat, Cengiz va estaresperant-lo fora. De fet, va ser ella qui va alertar les autoritats turquesquan havien passat ja moltes hores.