CRISI AL REGNE UNIT

May perd una altra votació i es queda sense autoritat negociadora davant de Brussel·les

La primera ministra britànica perd la desena votació a la Cambra dels Comuns i no aconsegueix que es descarti la possibilitat d'un 'brexit' sense acord

zentauroepp46964382 britain s prime minister theresa may is pictured outside the190214212153

zentauroepp46964382 britain s prime minister theresa may is pictured outside the190214212153 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’estratègia del 'brexit' de Theresa May va patir aquest dijous una nova derrota  a la Cambra dels Comuns. Els diputats van rebutjar per una diferència de 45 vots (258 a favor davant de 303 en contra) la moció en la qual el Govern detallava com pretén renegociar l’acord de sortida aconseguit amb la Unió Europea. En el text, May es fixava un doble objectiu. D’una banda, desitjava aconseguir “acords alternatius” per a la salvaguarda de la frontera a Irlanda del Nord. D’una altra, acceptava de forma implícita el descartar la possibilitat d’una sortida sense acord. Els dos punts havien sigut aprovats en una votació al gener, però la incorporació del segon d’ells a la moció del Govern va provocar el furor dels ultraeuroescèptics conservadors de l’European Research Group (ERG), que van optar per abstenir-se. Per als ‘brexiteers’ fonamentalistes, l’eliminació d’aquesta possibilitat debilita la posició negociadora del Regne Unit amb Brussel·les. D’altres pensen que és precisament aquesta opció, el marxar sense un pacte, la que en realitat persegueixen.

Fragilitat negociadora

La derrota va ser la desena que pateix May a la Cambra dels Comuns des que va ocupar el càrrec de primera ministra el juliol del 2016. La votació, de la qual May malgrat ser al Palau de Westminster va preferir absentar-se, per estalviar-se la humiliació davant de les cambres, no era legalment vinculant. Però tampoc era purament simbòlica, com provaven de donar a entendre al seu equip, intentant restar-li importància al nou cop, que fa encara més fràgil la posició negociadora de May.

L’ocorregut demostra que la primera ministra, a hores d’ara, no té majoria, ni acord, ni concessions per part de la Unió Europea. A la deriva, May està molt lluny del suport majoritari i estable que va assegurar poder aconseguir fa tan sols uns dies en la seva última visita a Brussel·les. Allà va arribar exhibint “un mandat clar” dels diputats, que va provar de fer valer per forçar la reobertura de les negociacions de l’acord.

Sense estratègia

Notícies relacionades

“El vot d’aquesta tarda mostra que no hi ha majoria per a l’estratègia de la primera ministra i una vegada més el Govern ha sigut derrotat”, va declarar el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, després de conèixer-se el resultat de la votació. “El Govern no pot continuar ignorant el Parlament o intentar arribar penosament al 29 de març (la data límit del ‘brexit’), sense un pla coherent.”

La reacció de l’equip de Govern va ser una vegada més ignorar la derrota. May continuarà buscant els canvis per a l’acord amb la UE, va assenyalar el seu portaveu. La pròxima votació sobre el ‘brexit’ a la Cambra dels Comuns ha quedat fixada per al 27 d’aquest mes. D’aquí a llavors pot passar de tot. O potser no passa res de res.