GOLF PÈRSIC

Almenys 27 soldats de la Guàrdia Revolucionària iraniana moren en un atemptat

L'atac ha sigut reivindicat per la milícia Jaish al Adl, aliada de l'Estat Islàmic

zentauroepp46951334 a handout picture released by the iranian news agency fars n190213175723

zentauroepp46951334 a handout picture released by the iranian news agency fars n190213175723 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 27 membres delsCossos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica iraniana, el cos d’elit del país persa, han mort aquest dimecres en un atemptat bomba contra un autobús en el qual viatjaven, segons ha explicat l’agència de notícies iraniana Fars.

A causa de l’atac han resultat ferits deu membres d’aquest grup, l’encarregat, dins de les forces armades de l’Iran, de defensar les estructures i el sistema de larepública islàmica i que només respon davant del líder suprem del país, l’aiatol·là Khamenei. Aquest cos, de fet, va ser creat després de la revolució del 1979, de la qual just aquesta setmana s’ha celebrat el 40 aniversari.

L’atemptat d’aquest dimecres, segons l’agència de premsa iraniana, ha ocorregut en una carretera a prop de la frontera amb elPakistan, una zona problemàtica utilitzada habitualment per grups militants i les xarxes de traficants que porten l’heroïna cultivada a l’Afganistan.

Allà, en una via que connecta les ciutats iranianes de Zahedan i Jash, un artefacte col·locat al costat de la calçada ha explotat mentre l’autobús de la Guàrdia Revolucionària passava per allà: dels seus 40 ocupants, de moment, segons els primers recomptes, almenys 27 han mort.

Els responsables

L’autoria de l’atac no ha tardat a conèixer-se. Pocs minuts després de l’atemptat, el grup Jaish al Adl s’ha atribuït l’atemptat. Jaish al Adl és un grup salafista i gihadista –i, per tant, sunnita–els centres d’operació del qual són les dues províncies iranianes de Sistan i Balutxistan: just les que fan frontera amb el Pakistan i en les quals ha ocorregut l’atac contra l’autobús de la Guàrdia Revolucionària aquest dimecres. Els efectius que van ser blanc de l’atac anaven a donar el relleu nocturn a altres companys destacats a la zona.

Jaish a l’Adl, format per balutxis –un grup ètnic repartit entre el Pakistan, l’Afganistan, l’Índia i, per descomptat, l’Iran–, està especialitzat a atacar, sempre amb les mateixes tècniques–cotxes bomba o paquets explosius col·locats a les carreteres– i sempre contra combois policials o militars del Govern iranià: Teheranés el seu enemic número u.

El grup,en actiu des del 2012, s’ha mostrat en contra de la lluita contraEstat Islàmic (EI)a Síria. Jaish al Adl considera qualsevol atac contra EI, el seu aliat, com un atac a musulmans sunnites.

Precedents

Notícies relacionades

No és la primera vegada que en els últims mesos Jaish al Adl té com a objectiu el cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica iraniana. De fet, les seves accions són constants a l’Iran: la tardor passada, a finals del mes de setembre, un dels seus membres va interrompre a trets en unadesfilada militar a la ciutat d’Ahwaz25 persones van morir, incloent-hi 12 membres de la guàrdia.

L’octubre de l’any passat, a més, el grup va assegurar haversegrestat 12 membres mésde la Guàrdia Revolucionària iraniana, portats, per força, a labanda pakistanesa de la frontera,una zona muntanyosa i de difícil accés. L’Executiu de l’Iran va demanar llavors l’ajuda del Pakistan, que es va comprometre a intentar rescatar els segrestats. De moment, no ho ha fet.

Desactivació d’operacions terroristes

Hores abans de l’atemptat d’aquest dimecres, la Guàrdia Revolucionària es congratulava per haver evitat "diversos" atemptats terroristes durant <a href="https://www.elperiodico.com/es/internacional/20190210/misiles-celebrar-revolucion-irani-7296635" target="_blank">les celebracions del 40è aniversari</a> de <strong>la revolució del 1979</strong>.