LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Detinguda una reconeguda periodista filipina crítica amb la gestió de Duterte

Maria Ressa, directora del portal 'Rappler', està acusada de difamació cibernètica

158b032d-1f32-41e5-9c50-2b2193a67483-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La periodista filipina Maria Ressa, directora del portal ‘Rappler’, ha sigut detinguda per "difamació cibernètica" arran d’un article publicat el 2012 en aquest mitjà digital sobrel’empresari Wilfredo Keng.

Ressa era al seu despatx de 'Rappler' –un portal que ha sigut molt crític amb la gestió del president filipí, Rodrigo Duterte– quan agents de l’Oficina Nacional d’Investigació van irrompre per entregar-li en mà l’ordre d’arrest, segons ha publicat l’equip de redacció del mitjà a les xarxes socials.

La periodista, unes de les persones de l’any per a la revista 'Time', es va entregar voluntàriament a les autoritats, que previsiblement li imposaran una fiança per poder quedar en llibertat.

El Departament de Justícia va presentar càrrecs de "difamació cibernètica" contra ‘Rappler’, Ressa –en qualitat de directora del mitjà i presidenta de la corporació Rappler Incorporated– i el periodista d’investigació Reynaldo Santos, per una història publicada el maig del 2012.

Tres fiscals del Departament de Justícia van informar el mes passat a favor de Keng, que l’octubre del 2017 va presentar una denúncia pel reportatge d’investigació de 'Rappler' en què se'l vinculava amb el tràfic de drogues i de persones.

Keng va presentar la seva queixa cinc anys després de la publicació del reportatge davant de la Divisió de Delictes Cibernètics de l’Oficina Nacional d’Investigació, que va desestimar el cas el febrer del 2018 per falta de base i perquè ja havia passat el termini d’un any per interposar una denúncia per difamació.

No obstant, el Departament de Justícia va reobrir el cas una setmana després, el març de 2018, basant-se en la teoria de la "publicació contínua", ja que el reportatge seguia a la xarxa.

Aquest no és l’únic procés judicial a què s’enfronta Ressa en aquests moments, ja que el novembre passat també es va emetre una ordre de detenció per cinc suposats delictes d’evasió d’impostos, dels quals s’acusava tant 'Rappler' com ella a títol personal. En aquell moment, Ressa va eludir la presó amb el pagament una fiança i el cas està pendent de judici.

Notícies relacionades

La periodista sempre ha assegurat que els seus compromisos amb el fisc estan en regla i que tots aquests càrrecs contra ella i el mitjà que dirigeix són una persecució política de l’Administració de Duterte pels seus articles crítics amb la seva gestió.

El mandatari no ha ocultat la seva animadversió cap a 'Rappler', que ha acusat d’estar finançat per la CIA nord-americà, i va arribar a prohibir el febrer del 2018 l’accés al palau presidencial als periodistes d’aquest mitjà.

Temes:

Filipines