CRISI A VENEÇUELA

La societat veneçolana pressiona l'Exèrcit perquè permeti l'ajuda humanitària

Guaidó crida a generar una allau humana per garantir l'entrada d'aliments i medicines

L'oposició marca el 23 de febrer com a dia clau per a una mena de caiguda del Mur de Berlín

zentauroepp46930963 people line up to receive a bag with food subsidized by the 190212193714

zentauroepp46930963 people line up to receive a bag with food subsidized by the 190212193714 / Fernando Llano

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Estem preparats per reconquerir la democràcia", diu un dirigent estudiantil. "Ja no ens mengem aquest conte. No som cecs ni grassos", assenyala un youtuber, en clara al·lusió a la panxa de Nicolás Maduro. "Quan tu, soldat, vegis els contenidors, has de veure la insulina que no arriba a la teva mare. ¿Estaràs del costat de l’opressor?", diu la diputada Manuela Bolívar. Milers de joves han inundat l’avinguda de Francisco de Miranda, en l’acomodat municipi de Caracas de Chacao, per demanar als militars que acabin d’inclinar el llarg conflicte veneçolà a favor de l’oposició. "Avui tens la decisió a les teves mans, cap, capità", exhorta una infermera als que hauran de complir l’ordre d’impedir a la frontera amb Colòmbia l’entrada d’aliments i medicines provinents dels Estats Units. El 23 de febrer serà el dia clau.

La mobilització, que s’ha replicat en altres ciutats, ha sigut, per tant, a penes el pròleg d’aquest episodi més gran. Juan Guaidó, l’"encarregat" de la presidència beneït per Washington i desenes de països, entre els quals bona part de la UE, ha assegurat que, de cara al dia D, caldrà recolzar massivament el primer intent de perforar els cordons militars instal·lats en els ponts que connecten l’estat de Táchira amb la colombiana Cúcuta.

"¿Qui s’immolarà per Maduro? Ningú. Mentrestant, nosaltres estem registrant voluntaris [per distribuir aliments i medicines]. Ja n’hi ha 250.000", ha exposat Guaidó. El president "encarregat" va encapçalar dilluns passat l’acte d’entrega de 85.000 dosis de suplements per a nens en estat de desnutrició que ja es trobaven dins del país. El que ve, va subratllar, ha de ser el gran punt de ruptura. "Hem d’organitzar el voluntariat més gran de la història. Dissabte s’inicia el procés d’organització de l’ajuda a través d’assemblees. Després hem d’anar [a les fronteres] en caravanes. Transportistes, infermers, metges. Les Forces Armades tindran dies per posar-se del costat de la constitució", va dir.

Estratègia

L’heterogeni ventall de partits i personalitats que reconeixen l’autoritat de Guaidó no té dubtes: quan ingressi el primer contenidor, la frontera veneçolana es convertirà en una nova versió de la caiguda del Mur de Berlín que va posar fi al comunisme, el 1989. El que encara no està clar, ni si més no per a l’oposició, és quin serà el punt limítrof en el qual es posarà a prova la capacitat de lleialtat a Maduro que mantinguin les Forces Armades

Notícies relacionades

El Govern sap tot el que està en joc i, per això, el Dia de la Joventut, ha tornat a mobilitzar als seus simpatitzants en diferents ciutats. "L’imperi vol apoderar-se de les nostres riqueses", ha alertat un dirigent juvenil. "Tot això és una grolleria de l’extrema dreta veneçolana", ha afirmat la vicepresidenta, Delcy Rodríguez. Diosdado Cabello, el número dos del madurisme, va estar dilluns en la limítrofa Táchira i va fer una crida a la seva població a "no deixar-se enganyar" amb l’enviament de béns de primera necessitat que no es troben en farmàcies, hospitals ni magatzems. "És només un mecanisme que volen utilitzar per entrar al nostre territori", va dir el dirigent. Cabello va expressar la seva convicció que "els tachirenses no obriran un espai a les tropes estrangeres". El Govern va recordar, al seu torn, que en aquest estat convertit en una peça estratègica del conflicte s’entreguen 355.000 caixes de menjar per enfrontar les penúries que atribueix només al bloqueig econòmic dels EUA.

Guaidó, per la seva banda, ha revelat que un segon centre de provisió ha començat a funcionar a la ciutat brasilera de Roraima, on s’han assentat milers de migrants veneçolans. En coincidència amb aquest anunci, l’almirall Craig Faller, cap del Comando Sud dels Estats Units, es reunia a Brasília amb Ernesto Araújo, el ministre d’Exteriors de Jair Bolsonaro per discutir els pròxims passos a la frontera. Dies abans, Faller havia fet el mateix a Cúcuta. L’oposició creu que està cada vegada més a prop dels seus objectius. I, per retratar-lo, des de la tarima, Guaidó va prendre un selfie simbòlic amb la multitud. "Vull que es vegin els seus rostres d’esperança i alegria", va dir.