MACROOPERACIÓ

La fiscalia turca demana la detenció de 1.112 policies per suposats vincles al cop d'Estat fallit del 2016

Un total de 130 agents estan en actiu i la resta havien sigut retirats del servei

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les forces de seguretat turques han iniciat una operació per detenir1.112 policiesque la fiscalia vincula amb el fallit intent de cop d’Estat del juliol del 2016, segons informa el diari 'Hürriyet'.

L’operació per detenir els sospitosos, dels quals130 són agents fins ara en actiu, s’estén a 76 de les 81 províncies del país. La resta havien sigut retirats o expulsats prèviament del cos policial per ser investigats per suposats vincles colpistes.

El fiscal en cap d’Ankara va ordenar la seva detenció després de detectar que l’any 2010 la xarxa de seguidors de l’exiliat clergue islamista Fethullah Gülen, que Ankara responsabilitza dels fets, hauria facilitat suposadament l’accés dels seus fidels al cos policial.

Les autoritats relacionen els detinguts amb la confraria de Gülen, a qui el Govern turc acusa d’haver creat un "Estat paral·lel" infiltrant els seus seguidors en càrrecs de l’Administració, la judicatura, les forces armades i la policia.

D’aliat a enemic

Gülen va ser fins al 2013 un estret aliat del governamental islamista Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP) del president del país, Recep Tayyip Erdogan, al poder des del 2002. Divergències d’estratègia i lluites de poder van acabar d’enemistar als gülenistes amb l’AKP, convertits ara en enemics irreconciliables.

Notícies relacionades

Des de l’intent colpista, més de 8.500 membres de les Forces Armades, entre ells 150 generals, han sigut expulsats dels seus càrrecs per les seves presumptes relacions amb la xarxa de seguidors de Gülen, i la majoria d’ells afronten judicis en contra seu, o han sigut ja processats.

Sota la mateixa acusació, unes 3.000 persones van ser detingudes el mes passat, segons el Ministeri d’Interior. El nombre total dels afectats suposa aproximadament el 3,5% del personal militar que tenia Turquia abans dels fets.