700 víctimes

Revelen centenars d'abusos sexuals comesos a l'Església Baptista dels EUA

Una investigació periodística assegura que en dues dècades s'han registrat casos que involucren líders espirituals i altres personatges d'aquesta congregació religiosa

iglesia-bautista-del-sur

iglesia-bautista-del-sur

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou escàndol sacseja una organització clerical després que centenars de líders espirituals i personal administratiu de l’Església Baptista del Sud, a Texas, i altres estats dels EUA han sigut acusats per abús sexual en els últims 20 anys, segons una investigació periodística.

Almenys 380 líders de l’Església Baptista del Sud, entre pastors, ministres, mestres dominicals, diaques i voluntaris, van haver d’afrontar algun tipus d’acusació per conducta sexual inapropiada que va deixar en les últimes dues dècades més de 700 víctimes, algunes de les quals nens de tot just 3 anys.

Condemnats per abús sexual

Així ho revela una investigació conjunta delsdiaris ‘Houston Chronicle’ i ‘San Antonio Express-News’, els dos principals diaris de Texas, que en més de sis mesos d’indagacions van trobar que uns 220 dels acusats van ser condemnats per abús sexual o van negociar acords per reduir les seves penes.

Alguns d’ells van confessar els seus actes o van renunciar als seus càrrecs dins de la congregació que, amb 15 milions de membres, és la més gran entre les protestants dels EUA. La gran majoria dels acusats, segons la investigació periodística, van pertànyer a esglésies de Texas i en aquests moments n’hi ha més de 100 que, malgrat figurar en el registre central de delinqüents sexuals, es mantenen en algun ministeri de la congregació.

Els malsons de les víctimes

Moltes de les víctimes van afrontar el rebuig de les seves esglésies i els feligresos i van ser abandonades a la seva sort, mentre que a d’altres se’ls va demanar perdonar els seus atacants o que avortessin, com els va passar a les dones que havien quedat embarassades, segons aquests diaris. Al seu torn, alguns dels acusats estan encara sota custòdia a l’espera que acabin les seves condemnes en presons estatals i federals, ubicades des de Califòrnia fins a Florida.

La investigació també adverteix que almenys 35 pastors i personal administratiu assenyalats per conductes inadequades van ser acceptats després a esglésies, sense que els líders de les seves congregacions alertessin les autoritats. Diversos expresidents i líders de la Convenció Baptista del Sud (SBC, per les seves sigles en anglès) van ser criticats per les presumptes víctimes, perquè van ocultar o obstaculitzar les acusacions presentades.

La gran majoria de les víctimes eren adolescents que van ser ultratjades en més d’una ocasió, segons la investigació, que revela que algunes víctimes tenien tres anys i en van abusar a les oficines dels pastors durant les classes dominicals.

Notícies relacionades

La investigació afirma que els pocs adults que van ser objecte d’abús sexual, entre homes i dones, havien anat a buscar ajuda pastoral. La revelació periodística es dona enmig de l’escàndol que envolta l’església catòlica nord-americana per la revelació, l’any passat, de casos d’abús sexual a menors d’edat, que impliquen uns 1.200 capellans.

L’actual president de SBC, J.D. Greear va qualificar els abusos descrits a l’informe de "pura maldat". "Estic devastat per les revelacions. Les veus en aquest article han de ser escoltades com una advertència de Déu, que reclama penediment per part de l’Església", va dir Greear en una declaració difosa en el seu compte de Twitter, i es va comprometre a fer tot el possible per prevenir situacions semblants.