LA CARRERA PER LA CASA BLANCA

Elisabeth Warren planta cara als grans interessos a l'inici de la seva campanya

La senadora demòcrata per Massachusetts anuncia oficialment la seva candidatura a la presidència dels Estats Units

zentauroepp46893549 us democratic senator elizabeth warren announces her candida190209201349

zentauroepp46893549 us democratic senator elizabeth warren announces her candida190209201349 / JOSEPH PREZIOSO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La senadora demòcrata Elisabeth Warren ha llançat aquest dissabte, oficialment, la seva campanya a la presidència dels Estats Units amb un acte carregat de simbolisme en una de les regions de Massachusetts més castigades per la desindustrialització. Per presentar les seves credencials, Warren se n’ha anat fins a la petita ciutat de Lawrence, l’escenari d’una històrica vaga esdevinguda el 1912 contra les condicions que imperaven a les fàbriques tèxtils de l’època, un atur massiu que van liderar les dones i els immigrants. “Avui també hi ha milions de famílies nord-americanes que tenen moltes dificultats per sobreviure en un sistema que ha sigut manipulat pels rics i la gent ben connectada”, ha dit davant de centenars dels seus seguidors. “Com aquelles dones de Lawrence, som aquí per dir ja n’hi ha prou”, ha afegit. 

Nascuda a Oklahoma fa 69 anys i criada en una llar de classe mitjana-baixa, Warren va començar a servir taules quan tenia 13 anys per acabar llicenciant-se en Dret i ensenyar a universitats tan prestigioses comHarvard. Abans d’arribar al Senat el 2013, es va fer un nom per les seves crítiques a la corrupció bancària i el seu treball per crearl’Oficina de Protecció Financera del Consumidor, una agència que ha recuperat centenars de milions de dòlars dels bancs per les activitats il·lícites que van cometre els anys previs a la crisi. El seu discurs combatiu contra lacorrupció a Wall Streeti la influència desmesurada de les grans corporacions a Washington l’ha situat en el corrent més populista i a l’esquerra del Partit Demòcrata, amb figures com Alexandria Ocasio-Cortezo l’independent Bernie Sanders

Lluita de classes

En un missatge als seus competidors per la nominació demòcrata, Warren ha afirmat que no acceptarà donacions de grans empreses, lobbistes ni interessos especials. I ha desglossat algunes de les propostes del seu programa, des d’un sistema sanitari públic universal, a un pla per impulsar les energies renovables o un impost especial per als multimilionaris, una idea que ja han criticat alguns demòcrates. “Quan parlo d’això, alguns potentats criden: ‘lluita de classes’.Bé, us diré una cosa, fa dècades que aquests mateixos potentats entaulen una lluita de classes contra els treballadors. I jo dic, és hora de contraatacar”, ha clamat durant la presentació de la seva campanya. 

Notícies relacionades

Warren haurà de lluitar contra la seva pròpia història si vol tenir opcions de batre els vuit demòcrates que fins ara han anunciat les seves candidatures. En diverses ocasions al llarg dels anys s’ha definit ètnicament com a “nadiu-americana” en documents oficials, una descripció que no es correspon amb la realitat per més que pugui tenir llunyans avantpassats indígenes. A mesura que la premsa anava destapant aquests documents, ha hagut d’excusar-se i demanar perdó a tribus com els Cherokee, mentre des de l’univers conservador se la descrivia com una fantasiosa oportunista. Donald Trump li ha penjat el malnom pejoratiu de Pocahontas.

En el seu discurs de Lawrence, Warren només ha citat dues vegades el president, amb qui xoca habitualment a les xarxes socials. “L’home a la Casa Blanca no és la causa del que està trencat. És el símptoma últim i més extrem del que va malament a Amèrica”, ha assegurat. “El producte d’un sistema manipulat –ha agregat– que recolza elsrics i poderosos i enfanga la resta.