Alerta natural

Estat d'emergència a Indonèsia per un volcà de les Cèlebes

Alguns dels residents de Batubulan s'han negat ha abandonar casa seva per por de perdre el seu bestiar

760327-600-338

760327-600-338

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats indonèsies han decretat l’estat d’emergència a l’illa de Siau després de les contínues erupcions de lava i cendra del volcà Karangetang que han causat l’evacuació de més d’un centenar de persones i han aïllat alguns pobles, segons han informat avui fonts oficials.

El Govern del municipi de Siau Tagulandang Biaro (Sitaro), al nord de l’illa de Cèlebes, va prendre la decisió dijous a la nit després que rius de lava aïllessin per carretera els pobles de Batubulan i Beba, al nord-oest de l’illa i que en aquests moments només tenen accés per mar, segons un comunicat.

"A causa de la dificultat d’accedir als dos pobles per les altes onades i els forts vents, el Govern regional de Sitaro planeja obrir una via d’accés", indica el text firmat per l’Administració municipal i el centre de mitigació de desastres volcànics (PVMBG).

Alguns dels residents de Batubulan s’han negat ha abandonar casa seva per por de perdre el seu bestiar, mentre que les forces de seguretat col·laboren per obrir-se pas fins a les poblacions, on les autoritats no han especificat el nombre de residents.

El PVMBG manté el nivell 3 d’alerta volcànica –en una escala en què 4 és el màxim– i ha decretat una zona de seguretat de fins a 4 quilòmetres des del cràter i de 500 metres als dos costats dels fluxos de lava.

Campanya de prevenció

L’autoritat de vulcanologia ha iniciat també una campanya d’informació per prevenir la població de l’illa, de més de 20.000 persones, dels perills de la pluja de cendra i la precipitació de material piroclàstic.

El Karangetang, amb una altura de 1.974 metres, va augmentar la seva activitat al novembre i en els últims dies s’han intensificat les erupcions que han afectat sobretot els pendents oest i nord-oest, fet que ha obligat a desallotjar 132 persones del poble Niambangen.

Notícies relacionades

El volcà és un dels més actius d’Indonèsia, entre els 127, tot i que la gran majoria es troben en el nivell mínim d’alerta, i l’última fase d’erupcions va ser el 2016.

L’arxipèlag indonesi s’assenta en el denominat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada per milers de tremolors a l’any, la majoria d’escassa magnitud.

Temes:

Volcans