Crisi social

Arriben els primers camions amb ajuda humanitària per a Veneçuela

Els vehicles esperen a Cúcuta, Colòmbia, el permís per accedir a territori veneçolà

ayuda-humanitaria / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els primers camions amb ajuda humanitària enviats pels Estats Units Veneçuela han arribat aquest dijous a la ciutat fronterera de Cúcuta, a Colòmbia. Els vehicles estan a l’espera del permís de Caracas per entrar en territori nacional. 

Nou camions han arribat fortament custodiats per efectius de la Policia Nacional al centre de provisió, coordinada per autoritats colombianes i l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID). Segons fonts de l’ambaixada, els ajuts inclouen aliments, suplements nutricionals, equips d’higiene personal i medicaments.

Pressió a Maduro

Els camions han entrat en un dipòsit ubicat en una zona despoblada de Cúcuta, a prop al Puente de Tienditas, que connecta amb el país veí i que està bloquejat des de dimarts del costat veneçolà amb dos contenidors i un camió cisterna. Amb els camions esperant a la frontera, les autoritats de Colòmbia i els Estats Units pressionen el president veneçolà, Nicolás Maduro, per obrir les vies d’accés.

“Això és una esperança molt gran especialment per a la família que vaig deixar a l’altre costat, els meus fills i la meva dona. Jo els envio diners, però no hi arriben. Això és un pas més per acabar amb aquest règim terrible”, ha assegurat Israel Escobar, de 42 anys, que va arribar de Veneçuela fa més d’un any i es guanya la vida venent gelats alscarrers de Cúcuta.

Alguns veneçolans s’han situat a la carretera d’accés al centre de provisió per veure passar els camions i agrair amb cartells l’assistència humanitària. “Gràcies per l’ajuda”,“Ara que arribi on ha d’arribar, si us plau” i “Veneçolans no estem sols, el món i Déu estan amb nosaltres”, es podia llegir en alguns dels cartells que han mostrat els veneçolans al pas de la caravana.

Negació de la crisi

Malgrat que milions de veneçolans han fugit del país per la crítica situació econòmica i política, Maduro nega l’existència d’una crisi humanitària i culpa dels problemes econòmics les sancions financeres imposades sobretot des de Washington.

El mandatari ha vist com s’ha desplomat la seva popularitat i és rebutjat per molts països, que creuen que la seva reelecció va ser un procés que no va respectar les garanties democràtiques. L’opositor Juan Guaidó, cap del Congrés controlat per l’oposició, es va autoproclamar com a president encarregat i ha sigut reconegut per diversos països del món com a líder legítim del país, entre els quals els Estats Units i les potències europees.

Maduro compta amb el recolzament de la seva cúpula militar i de països com ara Rússia i la Xina i potser per això no ha cedit davant de la pressió internacional per abandonar el poder i permetre una transició de govern. El dirigent chavista ha advertit que no permetrà que el seu país sigui humiliat amb “almoines”, per la qual cosa ha rebutjat l’ajuda humanitària.

Arribada de l’ajuda

Notícies relacionades

Més d’1,2 milions de veneçolans resideixen actualment a Colòmbia, que s’ha convertit en la principal destinació dels expatriats de Veneçuela. Bogotà ha insistit que l’ajuda humanitària s’entregarà a Veneçuela sense cap cens previ i ha demanat als habitants del país veí que s’abstinguin d’ingressar a territori colombià a la recerca de l’assistència.

“L’ajuda enviada pels Estats Units per alpoble de Veneçuela, no serà entregada a Colòmbia, sinó que serà distribuïda al país veí. Així mateix, no s’està realitzant cap tipus de cens ni registre de població provinent de Veneçuela per entregar els ajuts”, ha assegurat en un comunicat de la Unitat Nacional per a la Gestió del Risc de Desastres. Els Estats Units intentaran aconseguir l’aprovació del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per entregar l’ajuda sense la cooperació de Maduro, però és probable que Rússia bloquegi la iniciativa.