EL FUTUR DE LA UE

Corbyn ofereix el seu recolzament a May a canvi d'un 'brexit' suau

El líder laborista posa com a condició que Londres accepti mantenir la unió duanera

zentauroepp45188615 britain s labour party leader jeremy corbyn sits on stage at180925185438

zentauroepp45188615 britain s labour party leader jeremy corbyn sits on stage at180925185438 / PHIL NOBLE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El líder laborista, Jeremy Corbyn, ha plantejat en una carta a la primera ministra, Theresa May, les seves condicions per recolzar l’acord delacord del brexitbrexit de la primera ministra. El recolzament dels laboristes depèn que el Govern es comprometi a mantenir estrets vincles amb la Unió Europea després del divorci. La seva principal demanda reclama que el Regne Unit entri "en una permanent i completa unió duanera" amb la UE.

Corbyn adverteix que la modificació de la salvaguarda irlandesa ens serà suficient per recolzar l’acord. "Sense canvis en les seves línies vermelles de negociació, no crec que la simple recerca de modificacions en els termes existents de la salvaguarda sigui una resposta creïble i suficient", assenyala en la missiva. Com a solució, Corbyn proposa un brexit suau, amb el Regne Unit integrat a la unió duanera, "tarifes exteriors comunes i un acord sobre la política comercial que inclogui que la seva opinió sigui tinguda en compte en els futurs acords comercials de la UE".  L’opció de mantenir-se en la unió duanera ha sigut rebutjada taxativament per May des del principi de les negociacions.

Espai Econòmic Europeu

A la seva carta, Corbyn sembla inclinar-se cap a l’anomenat model Noruega Plus, perquè, al finalitzar el període de transició el desembre del 2020 el Regne Unit ingressi en l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), a la qual pertanyen Noruega, Islàndia, Liechtenstein i Suïssa. Aquesta adhesió permetria els britànics l’accés a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) compartit amb els països comunitaris, sense estar sota la jurisdicció del Tribunal de Justícia Europeu. El Regne Unit també quedaria fora de la política agrària i pesquera de la UE, però aquest accés al mercat únic requereix el fet de mantenir la llibertat de moviment.

Corbyn parlava de la necessitat de controlar la immigració i "gestionar-la raonablement". Ara no esmenta aquest punt essencial. May considera que Noruega Plus no compleix el que els britànics van votar en el referèndum. Si girés en la direcció d’un brexit suau com a sortida a l’actual situació, els conservadors euroescèptics en el Partit Conservador i en el seu propi govern li impedirien seguir al capdavant de l’Executiu. Tard o d’hora May haurà d’escollir entre el partit o el país.  

Tensió laborista

Notícies relacionades

No és només la primera ministra la que té problemes amb els seus. El to de la carta de Corbyn era, segons el parer dels laboristes a favor de la permanència, massa conciliador. Una complicitat donant a entendre que està disposat a obrir la via a l’aprovació de l’acord a la Cambra dels Comuns.

Corbyn ni tan sols esmentava la possibilitat d’un segon referèndum i la direcció laborista ha negat que aquesta hagi de ser automàticament la seva opció en cas que May rebutgi l’oferta.  L’estratègia de Corbyn ha tornat a exacerbar la tensió dins d’un partit els afiliats del qual són gent jove i majoritàriament antibrexit. A això cal afegir-hi que 70 dels seus propis diputats van firmar a favor d’una segona consulta.