UN DIVORCI COMPLICAT

Tusk es pregunta com serà "l'infern" dels promotors del 'brexit'

El president del Consell Europeu espera que Theresa May arribi aquest dijous a Brussel·les amb "suggeriments realistes" per evitar la tornada de la frontera a Irlanda

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, reitera la negativa dels 27 a reobrir l'acord de divorci i la salvaguarda irlandesa

zentauroepp44030566 jw01  bruselas  b lgica   28 06 2018   el presidente del con180628164006

zentauroepp44030566 jw01 bruselas b lgica 28 06 2018 el presidente del con180628164006 / JULIEN WARNAND

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

Quan falten 50 dies per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, es fa evident que al president del Consell Europeu se li acaba la paciència amb el tema delbloqueig de les negociacions del 'brexit'. “M’he estat preguntant com serà el lloc especial reservat a l’infern per a aquells que van promoure el 'brexit' sense tenir un pla per portar-lo a terme”, ha arremès Donald Tusk, després d’entrevistar-se aquest dimecres amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que li augurat “terribles problemes” entre la premsa britànica a compte d’aquestes paraules.

La resposta de l’euroescèptic britànic Nigel Farage, per exemple, no s’ha fet esperar. “Després del ‘brexit’ serem lliures de perdonavides arrogants i no elegits com vostè, i dirigirem el nostre país. Em sona més com el cel”, ha etzibat. Amb molta més ironia s’ho ha pres el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que també ha rebut Varadkar per fer balanç de la situació. “Soc molt menys catòlic que el meu bon amic Donald. Crec en el cel i mai he vist l’infern a part del temps que he estat aquí. És un infern”, ha dit fent broma.

Quan falten menys de 24 hores per a la nova visita a la capital comunitària de Theresa May, aquest missatge marca el to de com estan els ànims a Brussel·les davant del desembarcament de la líder dels ‘tories’, que al desembre va acceptar l’acord de divorci negociat amb els 27 i, un mes després, n’ha renegat després de la decisió del seu Parlament de tombar-lo.

Dard als laboristes

Però Tusk no només ha tingut dures paraules per als ‘tories’, també per a l’oposició, l’actitud de la qual a favor del ‘brexit’ impedeix en el dia d’avui revertir la situació. “Els fets són clars. L’actitud pro-‘brexit’ de la primera ministra britànica i del líder de l’oposició (Jeremy Corbyn) descarten aquesta qüestió. Avui dia no hi ha cap força política ni lideratge efectiu a favor de quedar-nos. Ho dic sense satisfacció però no es poden negar els fets”, ha lamentat.

El polonès ha tornat a reiterar el mateix missatge que a Brussel·les estan repetint reiteradament des que la Cambra dels Comuns va tombar el pacte fa unes setmanes: que nohi ha renegociació possible, que l’acord subscrit amb May el desembre passat es manté i que la salvaguarda per a Irlanda és sagrada. És més, Tusk ha deixat clar que si May espera contraofertes en aquest nou viatge a la seu de la Comissió i del Consell, el setè des que van començar les negociacions del ‘brexit’, no les va rebre. “La Unió Europea no farà cap nova oferta. Al desembre vam decidir que l’acord de sortida no està obert a la renegociació”, ha conclòs.

"Suggeriments realistes"

Notícies relacionades

La principal prioritat política per a la Unió Europea continua sent evitar la tornada d’una frontera física a l’illa d’Irlanda. Un compromís polític a Brussel·les però també a Londres, i per això espera “suggeriments realistes” de May per superar l’‘impasse’ que viu el procés després de les votacions al Parlament britànic. “Espero que el govern britànic presenti idees”, ha reclamat.

El mecanisme de salvaguarda per a Irlanda és, en tot cas, vital per a Brussel·les i Dublín. “Els esdeveniments a Londres i la inestabilitat en la política britànica demostra per què necessitem garanties legals”, ha afegit l’irlandès, que també s’ha reunit amb Juncker i ho farà divendres nit a la capital irlandesa amb May. Abans, la líder britànica torna aquest dijous a Brussel·les amb l’encàrrec de demanar canvis en la salvaguarda d’Irlanda. D’acord amb les declaracions prèvies d’aquest dimecres de Juncker i Tusk, es trobarà amb un nou cop de porta. “Sap que la Comissió Europea no està preparada per obrir aquesta qüestió. És la posició de la Comissió i dels 27”, ha conclòs Juncker.