CITA AL CONGRÉS

Trump afronta en hores baixes el seu segon discurs de l'estat de la unió

El president demanarà cooperació als demòcrates per impulsar projectes comuns en el tram final del seu mandat

zentauroepp46621687 u s  president donald trump leaves after delivering remarks 190119224308

zentauroepp46621687 u s president donald trump leaves after delivering remarks 190119224308 / YURI GRIPAS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump pronunciarà aquesta pròxima matinada el seu segon discurs de l’estat de la unió, una oportunitat per provar de reconduir la seva presidència rere el cúmul de revessos de les últimes setmanes que han debilitat encara més la seva estatura a les enquestes. El republicà ve de perdre el control de la meitat del Congrés i fracassar en el pols contra els demòcrates del tancament parcial del Govern, un Executiu que va acabar reobrint 35 dies després sense obtenir ni un dòlar per construir el mur a la frontera amb Mèxic. Segons han avançat els seus assessors, Trump apel·larà a la unitat en un intent de buscar la cooperació delsdemòcrates  en el tram final del seu mandat, la mateixa unitat que ell mateix tendeix a dinamitar amb les seves posicions maximalistes i insults als seus rivals polítics. 

“El president farà una crida a acabar amb la política de la resistència i la revenja i reclamarà més cortesia”, ha dit la seva assessora, Kellyane Conway. “Demanarà cooperació i també voluntat de pacte”. Trump coincideix amb els demòcrates en els seus plans permodernitzar les infraestructuresi abaratir elspreus dels medicaments, tot i que les últimes batalles polítiques han deixat poc espai per a l’entesa. De fet, la pròxima crisi podria estar a tocar perquèel president no descarta tancar novament el Govern el pròxim 15 de febrer,quan les institucions tornaran a quedar-se novament sense fons per operar amb normalitat. Una altra opció és que declari l’emergència nacional” per arrogar-se sense el beneplàcit del Congrés els fons per a la barrera, la qual cosa obriria un nou litigi als tribunals. 

Bonança desaprofitada políticament

Trump no està sabent capitalitzar la bona marxa de l’economia, amb un atur en el 4%, un creixement sòlid i la reactivació del consum. L’electorat el responsabilitza majoritàriament del disbarat generat pel tancament del Govern. Només el41% dels nord-americans aprova el seu mandatdavant el 55% que el qüestiona. Tampoc ha sabut resoldre les seves diferències amb la cúpula de Seguretat de l’Estat. Fa només uns dies, els caps de la Intel·ligència van criticar durament els seus plans deretirar les tropes de Síria i l’Afganistan. La seva política cap a Veneçuela genera més consensos, però tot podria anar-se’n en orrissi Trump opta per intervenir militarment al país caribeny, una possibilitat que ell mateix no ha descartat. 

Notícies relacionades

Després que el president conclogui el seu discurs, que l’any passat es va prolongar durant 80 minuts, els demòcrates oferiran la seva rèplica. Anirà a càrrec de Stacey Abrams, la legisladora de Geòrgia que va estar a punt de conquerir el càrrec de governadora en les legislatives de l’any passat. Abrams serà la primera afroamericana a pronunciar la rèplica a l’Estat de la Unió.

A les grades s’hi asseuran també diversos convidats d’excepció. La Casa Blanca ha convidat familiars de nord-americans assassinats per immigrants indocumentats, beneficiaris de la recent reforma del sistema penal o agents de la guàrdia fronterera. També hi serà l’ambaixador a Washington de l’autoproclamat president interí de Veneçuela, Juan Guaidó. Carlos Vecchio ha sigut convidat pel senador republicà Marco Rubio