CURSA NUCLEAR

L'ONU denuncia que Pyongyang amaga les seves instal·lacions nuclears per protegir-les d'atacs

L'informa confidencial s'ha fet públic abans de la imminent cimera bilateral entre Washington i Pyongyang

zentauroepp5267207 yongbyon190205123009

zentauroepp5267207 yongbyon190205123009

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Corea del Nord està amagant les seves instal·lacions nuclears i missilístiques per protegir-les d’un atac militar nord-americà. La revelació, difícilment sorprenent, arriba en un informe de l’ONU que apuntala les sensacions oposades davant de la imminent cimera bilateral: desbordant optimisme si atenem Donald Trump i les promeses nord-coreanes; moltes reserves si fem cas de la resta.

Els investigadors de l’ONU diuen que han trobat evidències d’una “tendència habitual de dispersar els seus centres per a l’acoblament, emmagatzemament i proves de míssils”, assegura l’informe confidencial al qual ha accedit l’agència Reuters i adreçat als 15 membres del Consell de Seguretat. S’ignora encara quines són aquestes evidències, però és costum que les agències d’informació escorcollin les imatges de satèl·lit a la recerca de moviments estranys de tropes o combois.

L’informe revela que el país asiàtic estaria utilitzant instal·lacions civils, com ara aeroports, per ocultar les seves operacions. Pretendria evitar el que Washington i Seül anomenaven “atacs de decapitació” durant els temps més fragorosos a la península: l’immediat llançament de míssils cap a les infraestructures i instal·lacions nord-coreanes més rellevants per arruïnar la seva capacitat de resposta. Els experts ja han alertat de la dificultat de la missió per l’habilitat trilera de Pyongyang per ocultar el seu arsenal i per la xarxa de túnels que ha convertit el seu subsol en un formatge gruyère.

Els Estats Units van revelar la setmana passada que Corea del Nord s’havia compromès a sacrificar totes les seves instal·lacions per a l’elaboració d’urani i plutoni. Ho va dir Stephen Biegun, enviat especial de Washington al país asiàtic, que va remarcar la urgència de disposar d’un llistat detallat de tots els actius nuclears nord-coreans. No és estrany que les imatges de satèl·lit descobreixin instal·lacions secretes. El ‘think tank’ nord-americà Centre d’Estudis Internacionals i Estratègics va identificar una base a 200 quilòmetres de la Zona Desmilitaritzada que serviria per emmagatzemar míssils Norong el mes passat. Seria només un dels 20 dels que té, segons els seus càlculs.

Preparatius de la segona cimera

La revelació d’un alarmant informe confidencial de l’ONU  arriba en la vigília que Biegun aterri a Pyongyang per preparar la segona cimera entre Trump i Kim Jong-un. De la seva reunió amb el seu homòleg, Kim Hyok Chol, espera que surti “un mapa de les negociacions i declaracions per avançar, i una entesa compartida dels desitjats assoliments dels nostres esforços en comú”. En altres paraules, Washington pretén pactar acords concrets que evitin el grapat de vaguetats de bona fe però d’impossible fiscalització que van arruïnar l’anterior cimera de Singapur.   

Notícies relacionades

Pyongyang podria oferir el desmantellament del seu icònic complex nuclear de Yongbyon a canvi de gestos com el tractat de pau sobre la guerra de Corea que va acabar el 1953 amb un armistici.

Els Estats Units revelaran pròximament el lloc i data de la segona cimera. Diferents fonts la situen a Danang, al centre del Vietnam, a finals d’aquest mes. Trump insisteix aquests dies en els grans avenços, en el seu optimisme i en la fantàstica química que té amb Kim Jong-un. L’espionatge nord-americà, no obstant, va assegurar recentment que és “molt improbable” que Corea del Nord renunciï a la seva carta nuclear. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha alertat el Japó contra la “ingenuïtat” en les negociacions amb Pyongyang sense esmentar Trump.